Ohromující sdílení snímku Share 11 A z projektu GigaPan – ukazuje propracovaně detailní panoramatický snímek s pixelací o vysoké kvalitě nahraný do veřejné domény, a ten by klidně mohl ukazovat na existenci rostlinného života na planetě Mars. Tento fenomenální obrázek na internet nahrál konzultant výzkumného centra Ames patřícího k NASA, který si dost možná ani neuvědomil plný význam toho, co vystavuje.

Popisky snímku uvádí, že fotografii zachytil marsovský rover Curiosity a je to dost možná největší a nejjasnější sada snímků pořízená v tomto konkrétním regionu Marsu.

Konzultant napsal, že je možné se na ty snímky dívat celé dny a stejně přehlédnete spoustu důležitých podrobností a vodítek, která by vám mohla poskytnout možnost uvažovat o tom, co představuje pradávná krajina Rudé planety.

Mohly by na Marsu snad být stromy?

Podle uživatelů internetu to určitě vypadá, že je to pravdu, jelikož ten konzultant, co snímek nahrál, si zřejmě nevšiml zvláště důležitého detailu – který vypadá, že je stromem vyrůstajícím přímo uprostřed pusté krajiny Marsu.

Experti studující Mars věří, že na Rudé planetě bývaly časy, kdy ji pokrývala spousta vodních toků a jezer, o nichž si myslí, že by bylo možné, aby daly vzniknout základním formám života, jako jsou bakterie. Rovněž se poukazovalo, že díky ohromné odolnosti mikroorganismů, by některé z těchto forem mohly přežít až do dnešních dnů.

Nikdy se však v minulosti nepoukazovalo, že by Mars mohl být schopen hostit daleko vyvinutější formy života jako stromy, ani se nepovažovalo za možné, že by klima této planety mohlo udržet takové životní formy až do dneška. Přes to všechno, až se o fascinující historii Rudé planety dovíme více, tak možná vyjde na povrch, že na tomto ohromujícím obrázku, který byl pořízen asi před pár lety, bude ještě daleko více podivností.

Původní zdroj snímků “Gigapan” na: http://gigapan.com/gigapans/192648 od Keith Laney. NASA Ames Research Center Consultant.