Korupce proniká každou oblastí života ve východoevropské zemi. Každý, kdo se proti ní postaví, musí očekávat spoustu potíží, ať už je to aktivista nebo státní úředník. Je to záležitost pro nezávislý protikorupční soud? Nebo soudní žaloby u soudu v Kyjevě, které donutily šéfa zpravodajské služby a hlavního vojenského prokurátora, aby zveřejnili svůj majetek, jak to činí jiní úředníci? Každopádně Vitalij Šabunin z Centra pro boj proti korupci (Antac) v Kyjevě jistě může říct: "Máme spoustu potíží."


Vyšetřování daní ohrožovalo vyšetřování vedená Antacem, parlamentní poslanci vládní strany rozšiřovali falešná tvrzení o údajně zneužívané západní pomoci Antacem. Šéf zpravodajské služby SBU uspořádal placené falešné protesty proti Šabuninovi. A nejen aktivisté, kteří se na Ukrajině dostanou pod tlak, když budou chtít bojovat proti korupci. Dokonce i úředníci bývají napadeni.

Po revoluci na Kyjevském Majdanu začátkem roku 2014 hráli důležitou roli aktivisté jako Šabunin. V Kyjevě navrhli zákony a nové instituce; Šabunin byl členem výboru, který vybíral tehdy nezaměstnané vyšetřovatele a prokurátory pro novou nezávislou protikorupční agenturu (Nabu). Od roku 2016 se využívala pouze k vyšetřování údajně zkorumpovaných vyšších úředníků a ministrů.

Korupce proniká do všech aspektů života: Přibližně 2 000 nemocnic na Ukrajině bývalo centrálně zásobováno léčivy z ministerstva zdravotnictví a několika společností, což odpovídá více než 200 milionům euro ročně. Aktivisté Antacu srovnávali ceny zahraničních léků s cenami na Ukrajině.

"Až 40 procent peněz bylo ukradeno," odhaduje Šabunin. V roce 2015 byl zákonem odebrán nákup léků. V budoucnu měly být nákupy realizovány přes rozvojový program OSN (UNDP) a dětský fond OSN Unicef.

Ale počáteční úspěchy v boji proti korupci jsou ohroženy. V březnu Antac odhalil, že vedoucí SBU vyzval šéfa vlády, aby ukončil nákup léků přes UNICEF nebo UNDP pro údajné "nebezpečí pro národní bezpečnost".

Úřad SBU, převážně nereformovaný nástupce sovětské KGB, je také zodpovědný za ochranu státních ekonomických zájmů. Vysocí úředníci osobně zastupují tyto zájmy mnohem úspěšněji než jejich platy naznačují. Šéf SBU Vasil Hrizak vlastní dům s rozlohou 413 metrů čtverečních. Viceprezident SBU Pavlo Demčina, který má vést boj proti korupci, údajně žije v ubytovně SBU, ale kyjevští novináři natočili Demčinu před luxusní vilou jeho přítelkyně; v garáži velký Mercedes a luxusní džíp. Oficiálně však šéfové SBU odmítají zveřejnit svůj majetek, což je přitom povinné pro ukrajinské úředníky. Důvod jejich Odmítnutí: státní tajemství.

SBU a generální prokuratura jsou řízeny spolupracovníky prezidenta Petra Porošenka. Ani prezident, ani jeho okolí zřejmě nemá zájem o boj s korupcí. Agentura NAPC, která byla zřízena speciálně pro vyšetřování majetkových prohlášení, nešetří korupci, ale podle vedoucího oddělení NAPC Hanny Solomatinové je využívána prezidentskou správou proti politickým odpůrcům. Vyšetřování majetku ministrů, poslanců nebo soudců je potom podle potřeby manipulováno a zabráněno vyšetřování, ohlásil úředník před několika dny – a také předložil údajné důkazy.

Jediným nezávislým orgánem je – ani – agentura proti korupci Nabu vytvořená pod tlakem USA a EU. V březnu roku 2017 zatkla vyšetřovatele Romana Nasirova: Ovládal jako ředitel cel a všech daňových úřadů miliardy dolarů v peněžních tocích. V jednom případě si Nasirov do své kapsy odklonil desítky milionů dolarů. Nasirov byl předtím poslanec v prezidentově straně Blok Petra Porošenka. Nedávno také Nabu zatkl syna ministra vnitra, druhého nejsilnějšího muže po prezidentovi, za údajnou korupci. Ale zatčení a obvinění jsou jedna věc ale vládne tady přesvědčeni, že ukrajinské soudy jsou z velké části politicky řízené, nikoliv ministrem nebo vyšším úředníkem, jinak by Porošenko byl už ve vězení.

Nezávislí vyšetřovatelé a skupiny občanů stále odhalují nesrovnalosti. Takže Antac buduje od roku 2016 databázi pep.org.ua, kde uvádí více než 11.000 ukrajinských politiků a úředníků, spolu s jejich údajnými aktivitami.

38letý podnikatel Sergej Milmanov dokonce vyhodnocuje 42 ukrajinských a dalších registrů – a shrnuje je do databáze YouControl a ukazuje: „Tady to je, máme zde o Petro Porošenkovi téměř vše, firmy, licence, obchodní partneři a tak dále,“ říká.

„Naše data také ukazují daňové závazky, offshorové společností, sankce ze strany EU nebo OSN, procesy a soudní rozhodnutí, nebo veřejné zakázky. Pokud má společnost pouze dva zaměstnance, ale dostane státní zakázku za miliardu, tak to je zvláštní." Milmanov odhaduje, že jeho údaje byly dosud použity pro 1500 vyšetřování, jako je odhalování praní špinavých peněz.

Ne každý ocení ale takovou otevřenost. V březnu napochodovali důstojníci SBU do prostor Milmanovovy společnosti YouControl, zabavili 100 počítačů, mobilní telefony a hotovost. Odůvodnění: nezákonná spolupráce s Ruskem a neoprávněný sběr údajů.

"Absurdní," říká Milmanov, „my s Ruskem neobchodujeme a všechna data pocházejí z volně dostupných zdrojů." Ačkoli YouControl u soudu zvítězil, tak 80.000 zabavených dolarů i přes rozhodnutí soudu není stále vrceno,“ . říká Milmanov.

Redakce zpravodajského portálu Ukrainska Pravda (UP), byla také navštívena důstojníky SBU – za údajné prozrazení státního tajemství. Ukrainska Pravda zveřejnila údajnou korupci v obranném průmyslu – pod vedením dlouholetého obchodního partnera prezidenta Porošenka. V polovině listopadu Hanna Solomatinová z NAPC zveřejnila informace o manipulacích prezidentskou správou. Nabu zahájilo vyšetřování.
Reakce Porošenka: Zavření generálního prokurátora Jurija Luzenka za údajné vyzrazení státního tajemství šéfovi Nabu. Navíc Porošenko podepsal zákon, kdy vyšetřovatelé mají k dsipozici maximálně šest měsíců pro své šetření – a to zejména v případech fiktivních smluv nebo offshorových společností.

Zdroj: pz.cz