Ruská bezpečnostní rada požádala vládu, aby vyvinula nezávislou internetovou infrastrukturu pro národy BRICS, která je nezávislá na zbytku světa. Tato struktura bude potom fungovat, i kdyby došlo ke globálnímu výpadku internetu. O této iniciativě se mluvilo při říjnové schůzce Bezpečnostní rady. Ta je nejvyšším poradním orgánem Ruska zaměřujícím se na národní bezpečnost. Prezident Vladimir Putin stanovil pro úkol jejího dokončení podle této tiskové agentury 1. srpna 2018.


Členové Rady při projednávání této záležitosti řekli, že rostoucí schopnosti Západních zemí vést ofenzivní operace v informačním prostoru spolu s připraveností to opravdu použít představují pro bezpečnost Ruska velkou hrozbu.

Rozhodli se o vytvoření odlišného záložního systému Doménových jmen serverů, který by měl tuto situaci řešit. Ten by neměl být pod kontrolou mezinárodních organizací a byl by to systém, který by mohly použit i země BRICS. To je samozřejmě Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika.

Reportéři se tiskového tajemníka Vladimira Putina Dimitrije Peskova ptali, zda úřady této země pomýšlí na její odpojení od globálního internetu. Peskov však řekly, že tyto domněnky jsou falešné.
Tiskový tajemník řekl, že o odpojení od globálního internetu nemůže být ani řeči

Peskov ve své řeči uvedl, že o odpojení Ruska od globálního internetu nemůže být ani řeč. Uchýlil se v rozhovoru s touto tiskovou agenturou k tvrzení, že v aktivitách partnerů, kteří jsou v EU a v USA byla přítomna značná nepředpověditelnost, a tak, jak řekl, by se Rusko mělo připravit na možnost, že se to změní až na nepřátelství.

Peskov řekl, že vědí, kdo je šéf-administrátorem globálního internetu, a uchýlil se k tvrzení, že díky turbulentnosti současné situace musí myslet na to, jak by mohli zajistit národní bezpečnost. Řekl, že to není o odpojení Ruska od celosvětového webu, nýbrž spíš o schopnosti zajistit ochranu před možným vnějším vlivem.

Zdroj: rt.com