Šest bombardérů Tu-22M3 letících z Ruska zaútočilo na objekty teroristů teroristické skupiny Islámský stát u města Abu Kamal v syrské provincii Dajr az-Zaur, oznámilo Ministerstvo obrany RF. „Šest dálkových bombardérů Tu-22M3 letících z území Ruska přeletělo území Íránu a Iráku a zaútočilo na teroristy IS u města Abu Kamal (provincie Dajr az-Zaur)," uvádí se ve zprávě.


Podotýká, že cílem bombardérů byly opěrné body, shromaždiště živé síly a obrněná technika teroristů.

„Prostředky objektivní kontroly zaznamenaly zasažení všech určených cílů. Nad územím Sýrie bombardéry Tu-22M3 kryly stíhací letouny Su-30SM z letecké základny Hmímín. Po vykonání bojového úkolu se všechna ruská letadla vrátila na své základny," dodali na ministerstvu.

Nález zbraní

Syrští vojáci našli ve skladech Islámského státu v Dajr az-Zauru velký počet zbraní, včetně pušek, protiraketových komplexů a polních děl americké a izraelské výroby, oznámil RIA Novosti vojenský zdroj, který se účastnil operace na osvobození města.

„Ve skladech IS bylo mnoho zbraní, techniky a munice americké, západoevropské a izraelské výroby. A nebyly to pouze automatické pušky M-16. Byly tam i protitankové raketové komplexy TOW a 155mm americká polní děla," řekl společník agentury.

Podle něj tam také byly zaparkovány automobily Hammer, které byly využívány pro převoz lidí nebo byly připraveny k výbuchu. Uvnitř byly připravené bomby. Partner agentury navíc dodal, že vojáci našli průzkumné drony a moderní ochranný oblek pro hledání min izraelské výroby.

Zdroj také uvedl, že na pozicích teroristů bylo nalezeno mnoho techniky pro vzdušný i pozemní průzkum, satelitní prostředky komunikace a pytle s výbušninou C-4 v automobilech. Krabice s municí a zbraněmi byly uložené v podzemních úkrytech, tanky a vozy byly skryty pod maskovací sítí, aby byly ochráněny před leteckými útoky ruských a syrských letadel.