Česká republika čelí záhadnému radioaktivnímu znečištění. Jsme v nebezpečí? Sputnik hledal pravdu o záhadném oblaku radionuklidů. Nad Evropou se v posledních týdnech pohybuje oblak radioaktivního znečištění. Zvýšení, jak vědci zdůrazňují nepatrné, úrovně radioaktivního ruthenia 106 (Ru-106) bylo zjištěno ve vzduchu na území Rakouska, Francie, Německa, Itálie a Švýcarska. Ale také České republiky.


A teď to hlavní. Jak je nedobrou tradicí, okamžitě se objevily spekulace, že oblak radioaktivního znečištění přiletěl z Ruska. Podle francouzského institutu pro ochranu před radiací IRSN se ruthenium 106 objevilo nad Evropu kvůli nehodě v jednom z jaderných zařízení v Rusku nebo v Kazachstánu. Jak předvídatelné. Kde jinde, že?

Naši vědci se drží při zemi. Český Státní ústav radiační ochrany uvádí, že na základě analýzy atmosférického proudění lze usoudit, že se možný zdroj nalézá východně nebo jihovýchodně od České republiky.

Sputnik se proto zeptal přímo na Státním úřadu pro jadernou bezpečnost, jestli je možné přímo určit Rusko jako zdroj radioaktivního znečištění nad naší republikou. Odpověď je úplně jiná, než ta, s níž se vytasili francouzští experti.

"Vzhledem k tomu, že se viník události stále nepřihlásil a výsledky analýz jsou pouze předběžné, nepouštíme se do spekulací," řekla naší redakci Miroslava Leflerová, vedoucí oddělení strategie Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Zanechme proto planých obav a nemístných dohadů. Nemusíme se bát ani tajemného rutheniového oblaka, ani přísně tajné exploze kdesi v Rusku.

Zdroj: snews.com