Gigantické instrumenty zkonstruované, aby držely pod dohledem Sověty, už vydali kosmickému výzkumu. Činitelé z NASA dostali neočekávaný dárek od amerických špionážních šéfů: pár kosmických teleskopů, z nichž každý je tak velký jako Hubblova observatoř. Tyto ohromné přístroje zkonstruovala Národní rekognoskační kancelář – National Reconnaissance Office (NRO) – tajná zpravodajská agentura, co shlíží shůry na situaci na Středním východě a v bývalém Sovětském svazu. Projekt byl však zrušen a NASA teď dostala ty odložené přístroje. Jedna skupina astronomů už začala pracovat na plánech k využití teleskopů, aby jimi pomohl lovit život v jiných světech.

Mlhovina Carina: Nové teleskopy, které šéfové špionů dali NASA, by mohly vědcům pomoci při pátrání po mimozemském životě. Fotografie: NASA

„Tohle je dárek, který musíme využít,“ řekl Dr. Matt Mountain, ředitel Space Telescope Science Institute v Baltimore v Marylandu. „Jsou to hodně veliké teleskopy a co se týče jejich konstrukčních specifikací, jeví se jako ideální k provádění ohromných přehledů oblohy včetně pátrání po světech podobných Zemi, které obíhají hvězdy poblíž naší sluneční soustavy.“

Tyto dva teleskopy věnované NRO mají zrcadla o průměru 2,4 metrů – stejný jako Hubblova observatoř – a z kosmu by mohly spatřit „desetník na špičce Washingtonova Monumentu,“ tvrdí činitelé NASA.

Tyto satelity měly zjevně být součástí ohromného projektu špionážních družic, který byl před několika lety utnut kvůli vlekoucím se zpožděním a ohromným překračováním nákladů. Vláda US utratila více než 10 miliard dolarů v hotovosti na tento projekt Future Imagery Architecture , než byl ukončen. Zbylý hardware byl uskladněn v Rochestru v New Yorku u ITT Exelis, jedné ze společností, která byla zapojena do konstrukce těchto přístrojů. „Byl to určitě ohromný projekt, na což se dá soudit z rozměrů hal komor, které zde byly postaveny,“ řekl astronom Alan Dressler, který toto místo nedávno navštívil. „Z toho, co jsem viděl, bylo to pracoviště jasně budováno v ohromném měřítku a bylo schopno vyrábět tucty kosmických teleskopů.

Skutečnost, že NASA už roky marně bojovala, aby sehnala peníze na jediný kosmický teleskop, Hubble, přičemž establishment obrany si stavěl továrnu, v níž by se tyto přístroje mohly sériově vyrábět, se možná jeví jako omračující.

Ovšem Dressler, který pracuje na Carnegie Observatories v Pasadeně v Kalifornii vyslovil opatrnou poznámku. „Rozdíl mezi kosmickým teleskopem a špionážním satelitem je nepatrný, ale úžasný,“ řekl. „Ta technologie, která se dala do Hubbla, byla ve skutečnosti založena na předchozí generaci teleskopů pro orbitální sledování a špionážních satelitů. Vše, co potom obranný průmysl udělal, bylo to, že tento proces obrátili a použila Hubbla jako model pro novou generaci špionážních satelitů.“

Tyhle podobnosti se mohou ukázat být pro astronomy darem shůry. Kosmické projekty ve Spojených státech těžce trpěly z drsných krácení uvalených na rozpočet NASA – a tato agentura byla v nedávné době např. nucena se stáhnout z navrženého US-evropského projektu Exo-Mars. Poskytnutí dvou kosmických teleskopů zdarma bude tudíž pro její kosmické vědce obrovským postrčením vpřed a umožní jim to přinejmenším snížit náklady na jednu misi o 250 milionů dolarů a zároveň jim to umožní i vystřelit to o několik let dříve, než bylo plánováno.

Pravděpodobně z toho bude mít nejdříve prospěch Širokopásmový infračervený kosmický teleskop – Wide-Field Infrared Space Telescope (W-First). O tom se předpokládalo, že bude vystřelen v polovině 20. let tohoto století a bude používat relativně skromný 1,3 metrový teleskop, s nímž bude lovit planety na orbitách kolem hvězd a pátrat po temné hmotě, o níž panuje domněnka, že prostupuje celým vesmírem a zrychluje expanzi vesmíru. Díky NRO budou astronomové schopni vystřelit větší, lepší verze W-First už před koncem tohoto desetiletí.

„S těmi ušetřenými penězi díky tomuto dárku od NRO můžeme k W-First přidat nové přístroje včetně jednoho zvaného koronograf, který by měl pomoci zaměřit planety na orbitách kolem jiných hvězd,“ dodal Mountain.

„Nikdy před tím jsme do kosmu koronograf neumístili a je kriticky důležité, abychom přístroje jako tyhle dotáhli k dokonalosti, pokud mají být v budoucnu používány na kosmických observatořích a hledat život v jiných světech. Tohle je úžasná šance využít vojenské peníze k mírovým účelům.“

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: guardian.co.uk

]]>