Francouzský internetový kanál Intelligence referoval, že ředitel Národního zpravodajství USA Dan Coats pověří CIA vyšetřováním možné spolupráce mezi Ukrajinou a Severní Koreou týkající se programu jaderných raket. K tomuto vyšetřování dojde jako k součásti naplnění Zákona o vyšetřování severokorejských balistických raket a podnítily ho obě komory Kongresu – Sněmovna i Senát.


K tomuto vyšetřování by mělo dojít společným úsilím bezpečnostních služeb s Bezpečnostní službou Ukrajiny. Americké speciální služby rovněž vyšetří, jak se Pchjongjang dostal k raketovému palivu.

Severokorejské rakety jsou založeny na technologiích tak složitých, že by bylo nanejvýš nepravděpodobné, že by si je Pchjongjang mohl za tak krátkou dobu vyvinout, když jim trvalo jen 10 měsíců, než to dotáhli od základních vývojových kroků až k interkontinentální raketě. To je dost krátká doba, pokud by si konstrukci, hardware a expertní pomoc nemohli koupit na černém trhu.

Analytici, kteří studovali fotografie severokorejského vůdce Kim Jong-una prohlížejícího si nové raketové motory, dospěli k závěru, že jsou odvozeny od konstrukce, která kdysi poháněla raketovou flotilu Sovětského svazu. Ty motory byly tak výkonné, že jediná střela mohla mezikontinentálně vrhnout 10 termojaderných bojových hlavic.

Tyto motory mají spojitost s pouze několika málo bývalými sovětskými městy. Vládní vyšetřovatelé a experti se zaměřili na přezkoumání raketové továrny v Dnipro na Ukrajině.

Tato továrna během Studené války vyráběla nejsmrtonosnější rakety v sovětském arzenálu včetně gigantických SS-18. Ta zůstávala jednou hlavních výroben ruských raket i ještě dlouho poté, co Ukrajina získala nezávislost.

Zdroj: southfront.org