Analýza materiálů zveřejněných pešmergy (ozbrojenými silami iráckého Kurdistánu) nasvědčuje, že tank americké výroby M1A1 Abrams byl zničen čínským raketovým systémem HJ-8, uvádí portál War is Boring. Portál píše o událostech, ke kterým došlo 20. října 2017 v provincii Kirkuk, kdy tank M1A1 Abrams irácké armády byl zasažen kurdskými milicemi.


Nejdříve se předpokládalo, že likvidaci tanku způsobil francouzsko-německý přenosný protitankový raketový komplet MILAN (Missile d´infanterie léger antichar), který mají oddíly pešmergů ve výzbroji. Nicméně další analýza ukázala na něco jiného.

Pravděpodobně tank M1A1 Abrams byl zničen čínským protitankovým kompletem. ČLR oficiálně nedodává HJ-8 iráckému Kurdistánu. List se proto domnívá, že ho Kurdové ukořistili v roce 2014 Islámskému státu. IS ho zase nejspíše ukořistil syrské opozici, která získala komplet HJ-8 nejspíše z Kataru, jenž ho koupil u Súdánu.

Německo dodávalo iráckému Kurdistánu komplety MILAN pro boj s Islámským státem. Oficiálně v pešmerga popřeli nasazení německého raketového kompletu proti americkému tanku a obvinili Bagdád z toho, že používá americké zbraně proti autonomii. Irácké úřady ze své strany přiznaly zničení tanku, ale prohlašují, že nebyl nasazen proti pešmergům.