V poškozené japonské jaderné elektrárně Fukušima se opožďují práce spojené s vyjmutím vyhořelého jaderného paliva ze dvou poničených reaktorů. Japonská vláda a provozovatel poškozené elektrárny, firma Tepco, posouvají začátek vyprošťovacích prací o další tři roky. O tom informovala japonská média.


Důvodem pro opětovné opoždění jsou technické problémy a potřebné bezpečnostní předpisy. Naopak již dříve odložené vyjmutí vyhořelého paliva z bazénu použitého paliva ve třetím reaktorovém bloku by mělo začít podle plánu v průběhu příštího roku.

Celkové definitivní odstavení a likvidace této jaderné ruiny by měla trvat podle dosavadních odhadů 30 až 40 let. Vyjmutí vyhořelých palivových článků z bazénu použitého paliva však nepředstavuje největší výzvu – největším problémem při likvidaci poničené elektrárny bude odstranění roztaveného paliva z poškozených reaktorových bloků. Dosud se totiž neví, kde přesně se toto roztavené palivo v jaderných blocích nachází.

Kvůli vysoké radioaktivitě ho hledají dálkově ovládaní roboti. V červenci letošního roku jeden z robotů narazil v reaktoru č. 3 na něco, co by mohlo být částí roztaveného paliva. Tepco a japonská vláda chtěly původně už příští rok stanovit metodu, jak nejlépe tento roztavený jaderný materiál z bloků vyjmout. I toto plánování se však o rok zpozdí. Vlastní vyprošťovací práce chce nakonec Tepco zahájit až v roce 2021.

Zdroj:  pnp.de