Polská tradičně konzervativní, nacionalistická vláda přes všechny rozsáhlé reportáže mezinárodních médií o četných protestech v zemi proti ní, které organizují ze zahraničí financované skupiny, zažívá rekordní podporu. Strana zákona a spravedlnosti (PiS) se v roce 2015 zapsala do historie, když se stala první stranou od Studené války, která úplně vyhrála volby – což znamená, že poprvé v historii moderního polského státu mohla sestavit vládu bez omezující koalice.


Ovšem i toto mohutné vítězství s 37,58 procenty u voleb teď už není nic proti nárůstu popularity vlády po tomto hlasování, kdy nový průzkum od CBOS zjišťuje, že 43 procent Poláků vládnoucí stranu podporuje.

Co je ještě významnější, je to, že ministerská předsedkyně Beata Szydlo má ještě větší osobní podporu 53 procent, jak hlásí polské noviny Gazeta Wiborcza.

Přes tento historicky nejsilnější demokratický mandát a trvalou podporu Poláků straně Zákona a spravedlnosti referují zahraniční média o vládním politickém programu převážně negativně, kdy významnou část vysílacího času věnují spíše protivládním protestům.

Do programu, který vláda protlačuje, patří snížení věku odchodu do důchodu a reforma národního justičního systému, který se drží pořád stejný od komunistické éry, kdy proti obojímu zuřivě brojí Jean-Claude Juncker z Evropské komise.

Ty protesty a akce proti reformám bývají spojovány s miliardářem a sponzorem sociální spravedlnosti Georgem Sorosem.

Vměšování Komise do polské politiky už také v zemi spustilo protesty proti Junckerovi.


Další oblast, kvůli níž na sebe polská vláda strhla kritiku zahraničních vlád a médií, avšak posílila svůj profil doma, je rozhodný odpor k masové migraci a opozice vůči plánu Evropské unie na redistribuci migrantů, které kontinent přijal během migrační krize.

Ač Evropská unie pohrozila polské vládě sankcemi včetně suspendování hlasovacích práv a dokonce i pokutami za odmítání změny kurzu v těchto záležitostech, tak vláda zůstává neoblomná.

Breitbart London už referoval o srpnových poznámkách ministra zahraničí Witolda Wasczykowského, když objasňoval národní postoj prostým prohlášením: „Bezpečnost Polska je důležitější než neospravedlnitelná rozhodnutí evropských institucí o uprchlických záležitostech.“
Oliver JJ Lane

Zdroj:  breitbart.com