Soudkyně nařídila, aby křesťanské dítě umístěné do domácnosti konzervativních muslimů bylo znovu vráceno domů k její rodině, spolu s čímž bylo odhaleno, jak se místní úřady pokoušely žurnalistům znemožnit, aby tento příběh odhalili. Pětiletá dívka byla svěřena do péče své babičky, jak požadovala její rodina, a odebrána z péče, kterou zařídila radnice londýnské části Tower Hamlets, hlásí The Times.


Tato radnice, která byla v poslední době obviňována z korupce a z upřednostňování muslimských zájmů, se pokoušela žurnalistům z tohoto listu bránit, aby se zúčastnili uvedeného soudu a rovněž minulý týden přikročila k akcím, aby bránila publikacím tohoto příběhu.

Bezpečnostní personál vykázal žurnalisty The Times ze soudní budovy, dokud sama praktikující muslimka soudkyně Khatun Sapnara nenařídila, že mohou vstoupit, a ta tisk i chválil, že v „legitimním veřejném zájmu“ vytáhl „velice znepokojivou“ záležitost.

Carl Court/Getty

Soudkyně řekla, že dítě bude bezpečnější u své babičky, která bude moci vyhovět jejím potřebám „z hlediska etnicity, kultury a náboženství,“ a radnici nařídila, aby zahájila vyšetřování tohoto případu.

Dítě bylo po šest měsíců umístěno u dvou muslimských rodin, v nichž obou si ženy, když vycházely na veřejnost, zcela zakrývaly tvář – což je projevem toho, že jde o zastánce fundamentalistické salafistické nebo wahábitské větve islámu.

Dívce údajně odebraly už v první rodině její křesťanský řetízek a zadruhé jí zakázaly jíst slaninu. Rovněž kolem dívky mluvili arabsky a podněcovali ji, ať se to také naučí.


Zprávy sociálních pracovníků poukazují, že dívka byly často zoufalá a plakala a že rodina dítěte a přátelé uvítali rozhodnutí tohoto soudce o jejím odebrání z „cizího a odtažitého“ prostředí s přemístěním někam, kde to je „daleko domáčtější.“

Soudkyně Sapnara při středečním slyšení v promluvě k advokátům za radnici Tower Hamlets řekla, že pro ni je „hlavní starostí blahobyt té malé dívky.“

„Měli byste přeci jako východisko akceptovat, že prioritou by mělo být odpovídající, kulturně slučitelné umístění, které vyhovuje potřebám dítěte z hlediska etnicity, kultury a náboženství, ne?“ řekla.

 

Právník místních úřadů Kevin Gordon sice souhlasil, tvrdil ale, že když radnice tu dívky zpočátku dostala na odpovědnost, tak zrovna nebyl k dispozici žádný etnický Brit jako pěstoun.

Radnice Tower Hamlets trvala na tom, že „měla vždy na srdci blahobyt dětí“ a říkali, že by rádi o tomto případu poskytli více podrobností, aby napravili ty „nepřesnosti,“ ale bylo jim to právními zábranami znemožněno.

V roce 2015 byl zvolený muslimský starosta této městské části Lutfur Rahman odstraněn z úřadu poté, co byl shledán vinným z korupce, úplatkářství a uplatňování „nepatřičného duchovního vlivu“ nad voliči.

Tato radnice byla rovněž obviňována z podněcování kmenových rozporů a politik kmenové identity s častým odměňováním muslimských organizací z veřejných zdrojů výměnou za jejich podporu.

Zdroj: breitbart.com