Severní Korea dokončila přípravy k raketovému útoku na americkou základnu na ostrově Guam. Začátkem týdne to pro agenturu RIA Novosti uvedl severokorejský charge d'affaires v Rusku Ťin Čon Chep. Můžeme donekonečna mluvit o tom, zda se severokorejský vůdce na tento krok odhodlá a jak na to Američané odpovědí, ale cíl pro možný útok je více než významný. Na Guamu je rozmístěna jedna z největších a nejvíce chráněných základen Pentagonu mimo „domácí" území Spojených států. Jaké ale další strategicky nejvýznamnější americké vojenské objekty leží mimo území USA?


Základny na Guamu

Američané mají na Guamu dva rozsáhlé objekty. Andersenova letecká základna a námořní základna Apra Harbor mají pro Pentagon strategický význam a jsou jeho hlavním „svalstvem" v Pacifiku. Na letecké základně jsou od konce 70. let rozmístěny strategické bombardéry, jež jsou schopné nést jaderné zbraně. Podle médií se zde na bojové službě nachází šest letadel B-1B, ale v případě nutnosti vzdušnou skupinu lze posílit během několika dnů.

Z Andersenovy letecké základny Spojené státy mají možnost zasadit raketové a bombové údery na jakékoliv cíle na tichomořském pobřeží Eurasie. Pro tuto chvíli je KLDR hlavním cílem guamských stratégů. Mohou ale ohrozit i velké geopolitické hráče v regionu — Rusko a Čínu.

Námořní základna Apra Harbor, ležící na západním pobřeží ostrova, svou rozlohou ustupuje pouze Pearl Harboru na Havajských ostrovech a patří mezi dva největší objekty amerického námořnictva v Tichém oceánu. Je zde umístěn plovoucí dok pro opravy velkých lodí. V budoucnu se do Guamu plánuje poslat až 20 tisíc mariňáků z japonské Okinawy. Údaje o tom, jaké přesně lodě kotví v Apře, nejsou, ale média informovala, že sem v roce 2016 dorazila strategická jaderná ponorka Pennsylvania. Kromě toho jsou zde umístěny čtyři útočné ponorky třídy Los Angeles, které provádějí pravidelné hlídky v Tichém oceánu.

Letecká základna Ramstein

Na letecké základně Ramstein v Německu, největším americkým vojenským objektu na území EU, je rozmístěno velitelství amerických vzdušných sil v Evropě a velitelství společného systému protivzdušné obrany zemí NATO. Dnes je základna Ramstein hlavním transportním střediskem pro přepravu nákladů a vojenského personálu ze Spojených států do Evropy. Nachází se zde 16 perutí vojenských transportních letounů 86. křídla. Právě sem byly přesunuty vojenské jednotky a technika, jež spolu se spojenci z NATO poslední měsíce provádějí množství vojenských cvičení ve východní Evropě a Pobaltí. Kromě toho jsou na této základně uskladněny jaderné zbraně (až 150 pum).


Letecká základna Al Udeid

Od roku 2001 je Al Udeid, ležící několik kilometrů jižně od Dauhá v Kataru, hlavní americkou leteckou základnou na Blízkém východě. Právě zde se nachází sídlo amerického velitelství pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku (CENTCOM). Od začátku 21. století Spojené státy rozmístily u Al Udeid tisíce vojáků, kolem 300 tanků Abrams, 400 bojových vozidel pěchoty Bradley, samohybné dělostřelectvo a protiletadlové systémy Patriot. Kromě vojenského transportního letectva a tankovacích letounů jsou zde rozmístěny průzkumné letouny RC-135V/W, letouny radioelektronického boje EA-6B, stíhačky, bombardéry a bezpilotní letouny.

Základna hrála klíčovou roli v zajištění vojenských operací v Iráku a v Afghánistánu. Dnes se v Kataru nachází kolem 10 tisíc amerických vojáků. Letecká základna Al Udeid má největší význam ze všech 35 amerických vojenských objektů v regionu. Právě zde se koordinuje činnost protiteroristické koalice pod vedením Spojených států v Sýrii a Iráku.

Základny v Japonsku

Na území Japonska leží přes 90 vojenských objektů amerických ozbrojených sil, jež působí v rámci samostatného velitelství United States Forces Japan (USFJ). Jeho štáb se nachází na letecké základně Jokota východně od Tokia. Působí zde přes 14 tisíc vojáků a civilních odborníků. Základna je důležitým transportním střediskem pro americké vojáky, kteří přicházejí sloužit do Japonska v rámci rotace. Odsud se přemísťují na jiné vojenské objekty.

Mezi ně například patří jedenáct základen námořní pěchoty, jež leží na relativně malém ostrově Okinawa. Tyto objekty zahrnují tábory, výcvikové prostory, letiště leteckých sil námořní pěchoty, logistická střediska apod. Zde je na letišti Kadena rozmístěno 18. křídlo — jedno z největších v americkém letectvu. Spadá do něj dvě stíhací perutě s letouny F-15C/D, záchranné jednotky, tankovací letouny a průzkumná letadla — celkem kolem 80 letadel. Kromě toho je zde umístěn prapor 1. dělostřeleckého pluku protivzdušné obrany amerických pozemních sil.

Za zvláštní zmínku stojí letecká základna Misawa severně od Tokia. Je to jedno z mála letišť mimo území USA, kam se Američané odhodlali vysílat v rámci rotace své nejnovější letouny — stíhačky páté generace F-22 Raptor. V zásadě počet a složení vojenských základen amerických pozemních, vzdušných a námořních sil v Japonsku svědčí o tom, že Pentagon považuje tuto zemi jako nástupní prostor pro vojenskou konfrontaci s Čínou, Ruskem a Severní Koreou.

Andrej Koc

Zdroj:  snews.com