Asi devět tisíc teroristů ze skupiny Fronta an-Nusrá se pokouší dobýt syrskou provincii Idlib, oznámil náčelník hlavní správy Generálního štábu generálplukovník Igor Korobov. „V současné době se snaží teroristé vzít pod svou kontrolu celé její území a aktivizovat bojové akce proti oddílům „umírněné" opozice", řekl Korobov v průběhu „kulatého stolu" na fóru Armáda 2017.


Podle jeho slov se podařilo bandám Fronty an-Nusrá způsobit velké ztráty skupině Ahrar aš-Šám a zaujmout dominující pozici v této oblasti. Přitom radikální část oddílu opozice přešla na stranu teroristů ve snaze zachránit se před úplnou likvidací.

„Nelze vyloučit, že podobným způsobem se pokoušejí v dané etapě předáci Fronty an-Nusrá zabránit vytvoření pásma deeskalace v této části Sýrie a tím zmařit proces mírového urovnání konfliktu", uzavřel hlavní vojenský rozvědčík.


Korobov podotkl, že celkový počet bojovníků Fronty an-Nusrá v Sýrii přesahuje 15 tisíc, z nichž tvoří většinu místní obyvatelé. Skupina kontroluje značnou část provincie Idlib. Kromě toho její oddíly aktivně působí v provincii Homs, na předměstí syrské metropole Východní Guta a na jihu Sýrie v oblasti administrativních středisek provincií Kunejtra a Dar'á.

Podle jeho slov na rozdíl od IS vystupují předáci Fronty an-Nusrá nikoli pro vytvoření islámského chalífátu od Maroka až po Malajsii, ale v první řadě pro svržení režimu Bašára Asada a zřízení v Sýrii islámského státu.

Zdroj:  snews.com