Bývalý šéf-stratég Bílého domu nazval napětí se Severní Koreou jen „vedlejší“ scénou, když řekl, že Čína je s USA v „ekonomické válce,“ a tu Čína vyhrává. Spojené státy jsou v současnosti zapojeny do „ekonomické války“ s Čínou, aby si udržely svou pozici vrcholného světového hegemona, a vypadá to, že v ní prohrávají, řekl v neočekávaném interview zveřejněném ve středu stratég Bílého domu a bývalý redaktor pravicové publikace Breitbart News Steve Bannon.{jcomments on}


„Jsme v ekonomické válce s Čínou. Je to ve vší jejich literatuře. Oni se vůbec neostýchají říci, co dělají. Do 25 či 30 let bude jeden z nás hegemon a budou to oni, jestli budeme pokračovat jako dosud,“ řekl Bannon spisovateli a profesorovi Robertu Kuttnerovi.

„Ekonomická válka s Čínou je vše, o co jde. A my jsme na ni maniakálně soustředěni. Jestli v ní budeme dále tak prohrávat, tak jsme do pěti let vyřízení, myslím, že nanejvýš do deseti, kdy dospějeme do inflexního bodu, z něhož už nikdy nebude návratu k zotavení,“ pokračoval.

Bannon naznačoval, že současné napětí a hrozby kolem Korejské lidově demokratické republiky KLDR rovněž známé jako Severní Korea jsou jen „vedlejším představením“ ve skutečné bitvě o globální hegemonii s Čínou. Řekl, že uvnitř Trumpovy administrativy jsou tlaky, aby se využilo napětí s Koreou jako způsobu vyvíjení ekonomického tlaku na Čínu.

„My těm chlapům, Číňanům, zacláníme na hřišti. Dospěli jsme k závěru, že oni s námi vedou ekonomickou válku, a v té nás drtí,“ řekl.

Ač Trumpo opakovaně vytahoval vůči KLDR válečnou rétoriku, kdy říkal, že americký arzenál je „zajištěný a nabitý“ a že Severokorejský lid zažije „oheň a běs,“ tak Bannon přímo zavrhl potenciál pro skutečnou vojenskou konfrontaci na tomto poloostrově.

„Korejská jaderná hrozba nemá žádné vojenské řešení, na to zapomeňte. Dokud někdo nevyřeší tu část rovnice, která mi ukáže, že deset milionů lidí Soulu neumře v prvních 30 minutách pod konvenčními zbraněmi, tak nevím, o čem to mluvíme, tady už není žádné vojenské řešení, už nás dostali,“ řekl Bannon.

KLDR pokračuje ve svém programu vývoje balistických raket a jaderných zbraní i přes nátlak a hrozby požadující, aby toto úsilí zastavili. Tvrdí, že tyto zbraně fungují jako odstrašení před potenciální invazí USA nebo před pokusem o změnu režimu.

Bannon se uchýlil k vysvětlení, jak uvnitř Trumpovy administrativy vyvíjí tlak k proti-čínské ekonomické politice, jako bylo nedáno oznámené použití Sekce 301 Obchodního zákona z roku 1974 k žalobě proti čínským údajným „neférovým“ obchodním praktikám. Jeho boj probíhá i uvnitř administrativy, kde říkal, že „každý den“ bojuje proti „aparátu“, aby dotlačil ty uvnitř administrativy do své linie a na vedlejší kolej vyšoupl ty, co se nenechají.