George Soros vyhlásil válku čínskému jüanu, ale jeho strategie je odsouzena k nezdaru, napsal čínský list Žen minž-pao, oficiální orgán Komunistické strany Číny. V komentářích názvem „Vyhlásit válku čínské měny? Cha cha", noviny nazvaly amerického miliardáře, který získal své jmění na pádu britské libry na počátku 90.let, „finančním krokodýlem" a obvinily ho z „rostoucí nestability na již tak křehkých finančních trzích".


V loňském roce na ekonomickém fóru v Davosu Soros oznámil odchod do důchodu a opuštění finančních spekulací ve prospěch „politické" charity. Ve stejném roce se Soros vrátil, sázeje na rychlý pokles asijských měn, připomíná list.

„Výzva hozená jüanu a hongkongskému dolaru, však selže," předpovídají noviny.

Za prvé, i přes zpomalení (na nejméně za 25 let), čínská ekonomika stále roste dvakrát rychleji než ve Spojených státech; za druhé, dodávky čínského zboží na světový trh klesly o 1,8%, ale zároveň se světový obchodu propadl o 10%; za třetí, Čína pokračuje v modernizaci průmyslové infrastruktury a rozvíjí inovativní služby, tvrdí Žen minž-pao.

Pokud jde o kurz jüanu, jehož pokles začal v létě – není to nic ve srovnání s růstem, který se promítal v minulých 20 letech: v roce 1994 byl dolar za 8,6187 jüanů, zatímco v roce 2014 již 6,1428 jüanů, připomněly noviny.

"Dolar se může dost dlouho upevňovat proti měnám rozvíjejících se trhů, ale jüan by mohl být příliš velké sousto. Obchodní přebytek Číny zůstává stabilní, zatímco americká ekonomika trpí „holandskou nemocí",“ poukázal list.

Kromě toho, Sorosem vyhlášená válka asijským měnám, dává důvod zemím v regionu, rozšířit spolupráci v měnové oblasti, a dokonce provádět společné intervence na měnových trzích, uvedl tisk.

V srpnu Čína provedla za posledních 20 rekordní devalvaci své měny. Za dva dny byla snížena o téměř 5%. Po chvíli jüan nadále klesal a v prosinci se dostal na čtyřleté minimum.

V důsledku toho Čína poprvé ve své historii zaznamenala snížení devizových rezerv 513 miliard dolarů na 3,33 bilionů dolarů.

Analytici Daiwa Securities předpokládají, že jüan do konce roku 2016 klesne na 7,5 za dolar. Jedině tak může čínská vláda může zajistit slibovaný růst HDP o 7% ročně.

Zdroj: finanz.ru, pz.cz

[quote align="center" color="#999999"]