Mnoho lidí chce pomoct planetě, tím že se snaží recyklovat odpad. Pravidla, která se zde uplatňují, však nemusí být lehká, ale jedna dobře smysluplná, ale špatně položená věc může vynaložit velké úsilí a vaše recyklace přinese více škod než užitku. Asi byste se divili, co všichni pracovníci najdou v tříděném odpadu z plastu. Jako Erica Deyarmin-Youngová, která se zabývá tím, jak je odpad zpracováván největší recyklační společností v Severní Americe, někteří lidé v touze recyklovat to vidí někdy takto: 

Když odpad dorazí do recyklačního centra, několik strojů a šikovných pracovníků musí předem přetřídit odpad tak, aby se do recyklačního procesu nedostalo nic, co tam nemá být a aby byl každý papír, plast nebo sklo správném místě. Jakýkoli nesprávně umístěný objekt celý proces zdržuje. Proto je důležité dodržovat značky na obalech výrobků, podle kterých víte, zda mohou být recyklovány, nebo ne.

Více škody než užitku

Dokonce i společnosti, které recyklují odpad, to nedělají z dobré vůle. Jedná se o byznys a rozdrcené kostky z recyklovaného materiálu, jsou to komodity, které prodávají společnostem, které vyrábějí nové výrobky. Nicméně, pokud si vyberete mezi tříděným odpadem, který je mastný nebo špinavý, může kontaminovat zbytek a bude to zbytečné.

Pokud chcete recyklovatelné obaly recyklovat, musíte se ujistit, že recyklujete obaly, které již neobsahují kapalné složky nebo zbytky, protože se pak nedají použít. Pokud jsou všechny plasty špinavé z jogurtového kelímku, společnost, která bude produkovat něco jiného, odmítne vadný balíček a nekupuje ho. Výsledkem bude, že vaše úsilí vyjde vniveč a plasty skončí na skládce. Neházejte tam nádoby s vodou či čistícími prostředky.

Největší chybou při recyklaci, kterou někteří lidé dělají, je to, že odpad, který by měl být recyklován, jako je plast, papír nebo sklo, hodí do recyklačních kontejnerů v plastových pytlích nebo kapsách. Jsme zvyklí házet odpadky v pytlích na odpadky, ale v tomto případě je to velmi kontraproduktivní.

Tento odpad bude s největší pravděpodobností pouze cestovat na skládku a nepůjde s ní dále pracovat. Tyto plastové sáčky nebo pytle by mohly být navíc uvězněny v zařízeních pro recyklaci, a když k tomu dojde, musí se zastavit veškerá produkce a pracovníci musí ručně plast najít a odstranit.

Měli byste také vědět:

  • Plastové lahve lze recyklovat pouze při uzavření lahví.
  • Rozbité sklo není recyklováno, protože stroje nemohou třídit malé kusy skla podle barvy. Dále by mohl být zraněn pracovník, který by případně manipulovat se sklem.
  • Kartony je třeba zmáčknout před jejich vyložením do papírového odpadu, jinak skončí na skládce a nebudou recyklováni.
  • Plastové nádobí, balení na cigarety nebo sladkosti a cukrovinky nejsou recyklovány.
  • Krabice na pizzu bez jídla nebo hliníkové vložky lze recyklovat.