Zaměstnankyně Facebooku vynesla, jak tento gigant sociálních médií nutí své zaměstnance, aby bydleli venku ve svých autech kvůli mizerným platům, které svému personálu vyplácí. Podle odvážné pracovnice Facebooku jménem Unique ‚Pinky‘ Parsha musí ona i ostatní spát v autě před ústředím Faceboku kvůli vysokým cenám bydlení v Silicon Valley.


Naturalnews.com hlásí

Matka dvou dětí Parsha bydlela ve svém autě čtyři měsíce, než svou situaci oznámila veřejnosti. Když tak činí, tak doufá, že tím podnítí dialog o spravedlivém odměňování a relativně vysokých cenách nájmů v Silicon Valley. Parsha vede neziskovku Love n Me, která pomáhá ženám a dívkám nastartovat nový naplňující život a úspěšně se v něm prosadit.

„Pořád lidem říkám, přestaň se ohlížet, co kdo dosáhl a co vidíš kolem sebe. Vše, co tu dělám, to je můj život. Pro mě toto auto znamená všechno, protože je to v podstatě vše, co mám. Cítím se velice trapně, nechci, aby se na mě lidé dívali svrchu nebo se tak o mě mluvilo … moji kolegové by tím, čím procházím, byli šokováni, protože ti se k tomu staví tak nějak: ‚Viděl jsem tě v práci, jak se usmíváš, vypadáš šťastně. Vypadáš normálně, vypadáš čistá…‘ Myslím, že je třeba, aby se společnosti poohlížely po platech. Platíme zaměstnance dost, aby přežili?“ řekla Parsha KTVU.com.

Zástupce Facebooku v odpovědi uvedl, že společnost uznává dopady vyšších životních nákladů na své méně prosperující zaměstnance. „Facebook je odhodlán být aktivním a odpovědným sousedem, co podporuje komunity u svého ústředí v Menlo Park.


Společnost investovala počátečních 20 milionů $ příspěvku komunitním skupinám, filantropům a společnostem‘… aby v několika následujících měsících a letech přinesly rostoucí regionální dopad,“ uvedl zástupce společnosti pro DailyMail.co.uk.

Zástupce společnosti rovněž potvrdit, že Parsha není přímým zaměstnancem, nýbrž pracuje pro dodavatele třetí strany spojeného s tímto gigantem sociálních médií. Zástupce rovněž zdůraznil, že společnost touží vypracovat spravedlivé a poctivé pracovní prostředí pro všechny své zaměstnance stejně jako dodavatele. Podle literatury této společnosti je u Facebooku minimální mzda 15 $ na hodinu. Tento gigant sociálních médií mezitím zavedl lepší podmínky pro své dodavatele, jako 15 denní placená dovolená. Společnost rovněž zavedla dětské přídavky až do 4 000 $.

Parsha říká, že u Facebooku začala pracovat před dvěma měsíci a teď si hledá druhou práci, aby zaplatila účty.

Nájmy v Silicon Valley zůstávají vysoké i přes nízký růst 

Nájemné za byt v Silicon Valley zůstává relativně vysoké i přes údajné zpomalení růstu meziročních nárůstů nájemného. Podle zprávy Real Answer průměrné žádané nájemné za jednopokojový byt v kraji Santa Clara dosáhl v roce 2016 výše 2 361 $, což je o 6,5 procenta výše než v roce 2015 ukazuje zpráva. Experti rovněž poukazují, že jednopokojový byt v kraji San Mateo stojí 2 590 $. Podle této zprávy je to o 6,8 procenta výše než v roce 2015.

Zpráva si však všímá, že ač růst nájemného v Silicon Valley postupuje k vyšším tržním cenám, tak to vypadá, že ztrácí na tempu a na trzích, kde není tak draho, rostou nájmy rychleji. Např. byt s jednou ložnicí v San Jose stál v roce 2016 částku 2 244 $. Podle této zprávy je to o 9 procent výše než těch 2 058 $, co stál v roce 2015.

Russel Davis