Neobvyklý prázdninový zážitek, největší ponorka světa Dmitrij Donskij proplouvá kolem pobřeží Meklenburska na cestě ze základny v Severodvinsku do Petrohradu. Ruská ponorka Dmitrij Donskij o délce 172 metrů je absolutní gigant. „Je to největší ponorka na světě, poslední zbývající ve své třídě,“ řekl námořní expert Klaus Mommsen. XXL ponorka může vypadat děsivě, ale je neškodná „Staré rakety jsou všechny vyměněny, na palubě už nejsou rakety jadernými hlavicemi“.


Projekt 941 Akula je třída raketonosných ponorek s jaderným pohonem stavěných v Sovětském svazu v letech 1977–1989. NATO přidělilo této třídě kódové jméno Typhoon (Tajfun). Tento typ stále představuje největší postavené ponorky všech dob. Výtlak amerických ponorek třídy Ohio je méně než poloviční.

Ponorka je na cestě do Petrohradu, kde se každoročně poslední červencovou neděli koná přehlídka ruského vojenského námořnictva.

Není třeba se obávat. „Je to jen politická demonstrace a ukázka síly ruským lidem. „Podívejte se, jak silné je naše námořnictvo!“ Skutečné výzkumné plavby jsou v utajení,“ dodává expert.

Kromě této ukázky síly, je stále více vzdušných incidentů nad Baltským mořem mezi ruskými letadly a letadly NATO.