Ředitel ústřední zpravodajské agentury USA Mike Pompeo si myslí, že Rusko chce „USA dráždit.“ Pompeo promlouvající na bezpečnostním fóru v Coloradu uvedl, že Rusko se do Sýrie zapojilo zčásti kvůli tomu, protože „miluje, když může dráždit Ameriku.“ Tomu je naší povinností odporovat a nová administrativa v Bílém domě musí být na Moskvu tvrdší, dodal tento ředitel.


„Hledají si každé místečko, kde nám mohou ztížit život,“ řekl Pompeo podle citace ve Washington Examiner. Když se ho ptali, zda je Rusko nepřítel USA, tak odpověděl tvrzením, že „to je komplikovaná otázka.“

Tento šéf úřadu doufá v rozvoj rusko-americké spolupráce v boji proti terorismu. Spolu s tím Pompeo pochybuje, že účelem přítomnosti Moskvy v Sýrii je bojovat s militanty „Islámského státu.“ Prohlásil příspěvek Ruska k bojům s IS za „minimální“.

Tento ředitel CIA se ve své řeči neopomněl vyjádřit k tématu „ruského vměšování“ do voleb v USA. Pompeo věří, že Moskva se vměšovala nejméně do posledních třech voleb a snahy o vychýlení volebního procesu se táhnou už od 70. let.

Podle odpovědí syrské vlády na otázky, Rusko pozice „Islámského státu“, v Rusku zakázané teroristické organizace, pravidelně bombarduje. USA provádí v Sýrii podobné operace ale bez autorizace místní vlády. Spojené státy s Ruskem v Sýrii zřídily komunikační kanály k zabránění incidentů při souběžných operacích v této zemi.