Režim volného pohybu v Evropské unii, který od členských států požaduje, aby dovolily neomezenou a převážně nekontrolovanou migraci uvnitř bloku, vedl ke značnému odlivu mozků z chudších zemí bloku, uvádí nová zpráva. Web EurActive referující o článku v Science Advance nazvaném negativní dopad zvětšení EU uvedl, že volný pohyb po zvětšení tohoto bloku v roce 2004 se stal „jednosměrnou ulicí“, po níž vědci a výzkumníci od chudších členů proudí k těm bohatším.


EurActiv citoval slova Alexandra Petersena z University of California: „To rozšíření v principu zvětšuje počet výzkumníků, kteří by se mohli prostřednictvím různých programů spoluúčastnit na spolupráci s partnery v EU,“ v praxi k tomu ale nedošlo.

Poškozující dopady volného pohybu pro relativně prosperující členy EU jako je Velká Británie, která zažila nesmírné přetížení sociálních infrastruktur, jelikož se platy lidí z pracující třídy propadly kvůli nasycenému pracovnímu trhu, byl už dobře zadokumentován. Ale o poškozujících dopadech na země migrantů, kteří je opouští, se tak moc nemluvilo. Např. Lotyšsko přišlo o více než 370 000 lidí – z nichž asi polovina přišla do Británie – což je pro obyvatelstvo země s méně než 2,6 miliony lidí destruktivní. V reakci na to si v roce 2016 urvala vítězství proti-emigrační strana Lotyšských rolníků a Zelená unie (LPGU), kteří měli předtím v parlamentu jen jednoho zástupce.

Také Polsko ztratilo miliony svých občanů, čímž se v něm vytvořil sociální problém nedostatku pracovních sil.




Loading...