Severní Korea odpoví jaderným úderem na jadernou válku vyprovokovanou USA. Prohlásil to vicemaršál Korejské lidové armády a člen Národní obranné rady Choe Ryong-hae v projevu k účastníkům vojenské přehlídky věnované 105. výročí narození zakladatele KLDR Kim Ir-sena. Podle slov vicemaršála „spravedlivá jaderná zbraň rozdrtí tu americkou", oznámila agentura Kyodo.


V sobotu se koná v Pchjongjangu vojenská přehlídka věnovaná 105. výročí narození Kim Ir-sena — zakladatele státu a dědečka nynějšího předáka Kim Čong-una. Tento den se v Severní Koreji označuje za Den slunce a pokládá se za hlavní státní svátek. Severní Korea pozvala 200 zahraničních novinářů, aby o něm informovali. Tento den se obyčejně připomíná v KLDR demonstrací rostoucí vojenské moci.

Před rokem byl 15. dubna uskutečněn první start balistické rakety středního doletu Musudan, a o rok dříve byla v tento den vykonána pátá jaderná zkouška. Pozorovatelé nevylučují, že se v sobotu uskuteční šestá jaderná zkouška.

Ozbrojené síly Jižní Koreje mají dojem, že KLDR ukázala v průběhu vojenské přehlídky v Pchjongjangu mezikontinentální balistické rakety (ICBM), oznámila agentura Reuters.




Loading...