V průběhu schůzky s ministrem zahraničí USA Rexem Tillrsonem mu ruský prezident Vladimir Putin vysvětli, jaké jsou podle něj příčiny současného žalostného stavu vztahů mezi Ruskem a USA, řekl novinářům prezidentův tiskový mluvčí Dmitrij Peskov. „Prezident přijal včera v Kremlu ministra zahraničí USA Rexe Tillrsona a ministra zahraničních věcí RF Sergeje Lavrova, a ti informovali prezidenta o jednáních, která mezi nimi proběhla.


Uskutečnil se poměrně konstruktivní rozhovor prezidenta Putina s ministrem zahraničí Tillersonem.

Prezident velice podrobně vysvětlil americkému diplomatovi, jaké jsou podle něj příčiny, kvůli nimž se naše dvoustranné vztahy dostaly do tak žalostného stavu, ve kterém se nyní nacházejí," řekl Peskov.

„Tak říkajíc prezident situaci analyzoval a řekl, co podle něj předcházelo té krizi, kterou nyní můžeme pozorovat ve dvoustranných vztazích," řekl Peskov.

„Doufáme, že o tom bude informován prezident USA, a přinejmenším mu tím bude dáno na srozuměnou, co nás z našeho hlediska zavedlo v přecházejícím období, během několika předcházejících let do takové dvoustranné slepé uličky," dodal Peskov.

„Velice důkladně byla projednána Sýrie, prezident vysvětlil, co si myslí o současné situaci a o perspektivách jejího dalšího vývoje. Za konstruktivní se dá označit ta skutečnost, že můžeme konstatovat porozumění ohledně toho, že je třeba pokračovat v dialogu v zájmu hledání řešení otázky," řekl prezidentův mluvčí.

Když odpovídal na otázku, jestli Rusko přišlo během schůzky s nějakými iniciativami nebo prostě podrobilo vztahy rozboru, Peskov řekl, že to byl rozbor.




Loading...