Lidská práva hynou na úbytě zvláště, když v tom jsou strategická partnerství. Vztahy mezi Británií a Saúdskou Arábií v tom patří do sorty těch nejšpinavějších protkaných vojenskými kšefty, tlumenou kritikou a zajišťovacími obchody. Když byl ministerský předseda David Cameron vystaven Johnu Snowovi s otázkami ohledně britské role při zajištění pozice Saúdské Arábie ve Výboru lidských práv OSN, tak je vztekle odrážel krasořečněním o neocenitelnosti Rijádu a jeho vztahů se Západem. (1) U takovýchto záležitostí jsou vždy důležité doklady o nich, ale vzhledem k faktu, že Británie zůstává mezi nejtajnůstkářštějšími státy Západního světa, není vždy snadné s něčím takovým přijít.


Světlo na to ale už vrhly nějaké depeše zveřejněné WikiLeaks poukazující na proporce toho handlířství probíhajícího mezi oběma státy ohledně zaprodávání lidských práv.

Poklad saúdských depeší zpřístupněný WikiLeaks loni v červnu různé skupiny podnítil, aby pročesali tuto sbírku od ministerstva zahraničí bedlivým okem, které něco rozklíčuje o zastřených postojích Království. ( 2)

V tomto případě se relevantní dokumentace týká rozhovorů mezi saúdskými a britskými činiteli před hlasováním o členství v tomto 47 členném orgánu v listopadu 2013. Depeše z ledna a února 2013 přeložené jako UN Watch, tak The Australian, odhalují návrhy na podpůrné postoje.

Jedna depeše postuluje:

[quote align="center" color="#999999"]

„Saúdská delegace má tu čest poslat ministerstvu důvěrné memorandum, které tato delegace obdržela od trvalé mise Spojeného království, s žádostí o podporu a oporu jejich země pro členství ve výboru lidských práv (HRC) v období 2014-2016 při volbách, k nimž dojde v roce 2013 ve městě New York.“ [/quote]

[quote align="center" color="#999999"]