Spojené státy Americké v noci na pátek zaútočily za pomoci raket s plochou dráhou letu na vojenskou leteckou základnu v Sýrii, jedná se o odvetný úder za útok na civilní obyvatele v provincii Idlib. Ministerstvo obrany USA oznámilo, že v 02:40 SELČ bylo z lodí ve východním Středomoří odpáleno 59 raket Tomahawk. Útok byl vedený z nařízení amerického prezidenta Donalda Trumpa, jež během projevu vyzýval k zastavení krveprolití v Sýrii. Syrská státní televize útok potvrdila a označila ho za „americkou agresi". Podle jejích informací si útoky vyžádaly životy lidí.


USA odpálily rakety Tomahawk s plochou dráhou letu z oblasti východního Středomoří. Podle různých informací se jednalo o 50 až 60 střel.

Prezident USA Donald Trump během projevu z rezidence Mar-a-Lago potvrdil, že útok na základnu syrských sil byl vykonán na jeho rozkaz. Podle něho byl právě z této základny veden útok chemickými zbraněmi na Chán Šajchún. Prezident vyzval „civilizované národy", aby se zapojily do snahy „ukončit masakr a krveprolití v Sýrii" spolu s USA.

Syrského prezidenta Bašára Asada Trump označil za diktátora útočícího chemickými zbraněmi na nevinné civilisty. O útoku americký prezident hovořil tak, že ho nařídil kvůli „životně důležitým zájmům pro národní bezpečnost".

Podle informací Pentagonu USA o připravovaném útoku informovaly Rusko. Vladimir Safronkov, zástupce velvyslance Ruska při OSN, krátce před oznámením o útoku na základnu varoval před „negativními následky" vojenského zásahu USA v Sýrii. Pentagon podle svých slov neútočil na ty části základny, o nichž se domnívá, že se tam nalézají ruské jednotky.

Americký ministr zahraničních věcí Rex Tillerson prohlásil, že útok ukázal, že prezident USA je připraven učinit rozhodná opatření v situaci, kdy některá země překročí práh a dopustí se „ohavných činů".

"Myslíme si, že útok jako takový byl přiměřený," řekl Tillerson v návaznosti na slova prezidenta Donalda Trumpa.