Přes milion korun z evropských dotací šlo podle německé televizní a rozhlasové stanice MDR na modernizaci penzionu v Pomezí nad Ohří na česko-německé hranici, který je dnes používán jako nevěstinec. Případ nyní prošetřuje Evropská komise a možná se mu bude věnovat i evropský Úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Podle zpravodajského programu EXAKT, který MDR odvysílá dnes večer, šla dotace do rekonstrukce bývalého statku, ve kterém je dnes zařízení s názvem Partynightclub. To se na svých webových stránkách chlubí nově zrekonstruovanými pokoji.


Firmu, která žádala o dotaci, podle relace úřady vyzvaly na vrácení peněz. Program německé televize v této souvislosti tvrdí, že v Česku je možné evropské dotace získat již po formální správném podání žádosti. Jejich skutečný účel použití se kontroluje až později.

To kritizuje například europoslanec za německou vládní Křesťanskodemokratickou unii (CDU) Peter Jahr. "Případ jasně ukazuje, že se kontrola musí uskutečnit v první vteřině, tam dochází k rozhodujícím chybám, tam se objevují pokusy o podvod," míní. U odpovědných osob v regionu je podle něj výrazný prostor pro zlepšení.