(AFP) — Libyjský ministr zahraničí Mohamad Taher Siala v pátek naléhal na EU, aby znovu uvážila svou námořní operaci ve Středomoří s tvrzením, že ta s sebou jako vedlejší účinek nese povzbuzování migrantů, aby se pokoušeli o riskantní plavbu do Evropy.  Evropská unie zahájila Operaci Sophia v roce 2015, aby rozdrtila pašeráky na otevřeném moři poté, co stovky migrantů zemřely, když se jejich chatrné čluny potopily u jižní Itálie. 


Operující plavidla jsou pověřena, aby střetla pašerácké čluny a zničila je, často to ale skončí záchranou migrantů pokoušejících se najít si cestu do Evropy – z nichž mnozí na cestu vyráží z Libye. 

„Já si myslím, že operace Sophia je negativní. Není pozitivní. Prostě proto, že zčásti povzbuzuje k migraci,“ řekl AFP Taher Siala při interview ve Varšavě, kde se sešel se svým polským protějškem. 

Šest let po revoluci, která svrhla diktátora Muamara Kaddáfího, se Libye stala klíčovým místem, odkud vyráží migranti, aby riskovali své životy při překračování Středozemního moře do Evropy. 

Migranti „obvykle kalkulovali s celým rizikem, než se dostanou na Lampedusu nebo Pantellerii v Itálii,“ řekl Taher Siala, čímž se zmiňoval o dvou ostrovech, které se staly uzly migrace. 

„Teď počítají už jen s rizikem, jak vyplout z Libye a pak se přeplavit mimo libyjské teritoriální vody,“ dodal. 

– ‚Léto se blíží‘ – 




Loading...