Obama administrativa uvažuje, že by umožnila syrským rebelům dodat přes Saúdy nové systémy protiletecké obrany, řekl v pátek 28.3. U.S. činitel, tvrdí Associated Press (AP). Tento možný posuv stanovisek presidenta Baracka Obamy by nejspíš uvítala Saúdská Arábie, která tlačí na Bílý dům, aby umožnil do Sýrie dodat manuálně přenositelné systémy protivzdušné obrany známé jako „manpady“. V pátek přijel Obama do Saúdské Arábie na schůzku s Králem Abdullahem.


Umožnění dodávek manpadů pro syrské rebely by znamenalo posuv ve strategii USA, které až dosud omezovaly smrtící pomoc na malé zbraně a munici spolu s humanitární pomocí.

USA hledají způsoby, jak posílit rebely, kteří v posledních měsících ztrácí území, což syrskému presidentovi Bášaru Asadovii umožňuje opětovné získání pevnějšího úchopu tohoto válkou rozervaného národa.

Lednová zpráva uváděla, že americkým skupinám „umírněných“ rebelů dodávají lehké zbraně, a že Kongres schválil na několik měsíců financování dalších dodávek.

Tlak na dodávky zbraní syrským rebelům existuje už nějakou dobu, zvláště od chvíle, kdy americká vláda potvrdila, že Syrská armáda proti silám rebelů při četných příležitostech použila chemických zbraní, čímž tedy porušila tu „červenou linii“ stanovenou presidentem Obamou.

Zákonodárci však měli obavy, že zbraně by se mohly dostat k frakcím jako Fronta Al-Nusra, jejíž šéf Ayman al-Zawahri se hlásí k příslušnosti k Al-Káidě.

Frakce islamistických rebelů jako Al-Nusra a Islamistický stát Iráku a Levanty (ISIS) se během probíhající občanské války dopouštěly ukrutností včetně veřejného řezání hlav obviněných z kolaborace s Assadovým režimem a dokonce i poprav členů soupeřících skupin rebelů.

Páteční zprávy AP, pokud se Obama opravdu rozhodne rebelům manpady dodat, tak by skutečné dodávky manpadů mohly přijít od Saúdů, kteří až dosud poslání takovýchto zařízení kvůli námitkám USA zdržovali.

Podle této zprávy se neočekává, že by president oznámil konečné rozhodnutí o této záležitosti už během svého nočního výlet do tohoto království v Zálivu. Zpravodajští činitelé USA a Saúdů diskutují o možnostech vpravení manpadů do této krize už nějakou dobu včetně schůzek ve Washingtonu počátkem letošního roku.