Archeologové objevili u Kitajgorodské zdi v centru Moskvy tajný pokoj, informuje portál primátora a vlády Moskvy. Moskevská vlastivědná pracovnice Irina Levinová sdělila agentuře RIA Novosti, že v mírové době sloužil tento pokoj jako kupecký krámek. „Podívejte se na staré obrazy Kitajgorodské zdi: její dolní část prostě není vidět kvůli krámkům," vysvětlila. Za válečné doby mohl být tento výklenek použit jako fortifikační zařízení: pozorovat nepřítele, vyjít ven nebo vystoupit na cimbuří.


Tajný pokoj se stal hlavním archeologickým objevem, celkem objevili odborníci sledující přípravné práce v rámci projektu Moje ulice na Lubjanském a Novém náměstí více než 150 artefaktů z 16-19. století.

Větší část nálezů tvoří keramika 18-19. století, sdělil portál s odkazem na moskevskou archeologickou kancelář. Mezi artefakty jsou tři fragmenty červené keramiky ze 16. století a také pět olověných kulek, dva kovové knoflíky, železná střela a dělová koule z 18. století.

Archeologická kontrola má být přítomna na všech staveništích projektu Moje ulice od dubna do října. Díky této činnosti bylo v předcházejících letech objeveno více než tisíc artefaktů a fragmentů historických budov.

Zdroj: snews.com

Loading…