Ta šestiletá zástupná Syrská válka za svržení prezidenta Bášara Asada včera potichoučku s kňučením zhynula, když ministr zahraničí Rex Tillerson na tiskové konferenci v turecké metropoli uvedl, že konec prezidentství Bášara Asada už není předběžnou podmínkou pro vyřešení Syrské krize, což je dramatické čelem vzad Washingtonem dlouho zastávaného politického kurzu.  „Myslím, že o postavení prezidenta Asada by z dlouhodobého hlediska měl rozhodnout Syrský lid,“ řekl, jak hlásila AFP, Tillerson ve čtvrtek na společné konferenci s tureckým ministrem zahraničí Mevut Cavusoglum.


Později s tím rezonovala i velvyslankyně u OSN Nikki Halley, když řekla: „Naší prioritou už není jen sedět a zaměřovat se na zbavení se Asada.“ 

„Vyberete si a zvolíte své bitvy, a když se podíváte, co z toho vzejde, je čas změnit své priority a naší prioritou už není jen tam sedět a zaměřovat se na odstranění Asada,“ řekla americká velvyslankyně Nikki Haley malé skupině reportérů. 

„Myslíme si o něm, že je to problém? Ano. Budeme tam snad jen sedět a zaměřovat se na jeho odstranění? Ne,“ řekla. „Na co se soustředíme je vyvíjení tlaku tak, aby v Sýrii mohly začít probíhat nějaké změny.“ 

Za prezidenta Baracka Obamy učinily Spojené státy z odchodu Asada jeden ze svých klíčových cílů. Také syrská ozbrojená opozice během mírových rozhovorů v Astaně trvala na tom, aby tento dlouhodobý vůdce rezignoval, jako na podmínce. 

Pro ty, co by to snad nevěděli, umožnit Syrskému lidu, aby on rozhodl o osudu prezidenta Asada, bylo ruským postojem už od počátku tohoto konfliktu. Moskva opakovaně zavrhovala jakékoliv předběžné podmínky na Asadovo odstoupení před politickým urovnáním této krize. 

„Rezoluce Rady bezpečnosti OSN a různá rozhodnutí o Sýrii přijatá od rocku 2012 s naší proaktivní účastí neobsahují žádný požadavek nebo náznak, že by syrský prezident  Bášar Asad musel rezignovat. Naopak, říkají, že jedině Syrský lid má právo rozhodnout o své budoucnosti a že do politického procesu by měly být zahrnuty všechny síly syrské společnosti bez výjimky včetně etnických a politických sil, náboženských vyznání a všech opozičních skupin,“ řekl v interview v roce 2016 ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. 

Jinými slovy celý ten zástupný konflikt s tisíci ztracenými životy a miliony syrských imigrantů zaplavujícími Evropu byl na nic. 




Loading...