Libye nadále upadá do toho, co lze nazvat pouze stavem naprosté anarchie, který trvá od zabití silného muže této země plukovníka Muammara Kaddáfího.  Kaddáfí byl zabit v roce 2011 při povstání s ohromnou podporou Západních mocností vedených Británií a Francií a nakonec s podporou NATO. Údajně je nejsilnější frakcí v probíhající Libyjské občanské válce tzv. Vláda vedená z Tobruku, která je přidružená k Libyjské národní armádě.


Situace tam teď nevypadá dobře, když se v tom objevilo Rusko asi s ambicí, znovu se pořádně uchytit u svého někdejšího spojence.

Guardian hlásí , že to „vypadá, že Rusko v posledních dnech vyslalo speciální síly na letiště na západě Egypta u hranic s Libyí, což je krok, který u USA budí obavy z prohlubující se role Moskvy v Libyi. 

Také tisková agentura Reuters ohlásila, že ruské speciální síly byly spatřeny na hranici mezi Libyí a Egyptem. 

To samé potvrzuje IntelNews ve své zprávě konstatující, že Rusko je asi poslední ze zemí, které do Libye vyslaly své speciální síly, jak uvádí tiskové zprávy odkazující se na anonymní činitele ze Spojených států. 

„Informace pochází od dvou amerických činitelů promlouvajících pod podmínkou anonymity.“ Nejmenovaní příslušníci „egyptských bezpečnostních sil“ řekli, že 22 členný ozbrojený tým si zřídil operační základu v egyptském městě Sidi Barrani, které leží 60 mil od libyjského území. 

Velitelem Libyjské národní armády je polní maršál Khalif Haftar, dávný protivník plukovníka Kaddáfího, který žil mnoho desetiletí pod washingtonskou ochranou v USA a do Libye se vrátil v roce 2011, aby se zde zúčastnil války. 

Z  Tobruku vedenou vládu údajně podporují USA. Avšak její vojenské křídlo vedené Haftarem operuje napůl autonomně a někteří věří, že Haftar má aspirace v Libyi vést svou vlastní frakci. 

Loni v listopadu navštívil Haftar Moskvu, kde se setkal s vedoucími vládními činiteli včetně ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Přišly zprávy, že ruské speciální síly údajně spatřené v Egyptě operují na podporu Haftara. 

Mluvčí vlády vedené z Tobruku minulý týden ruským médiím řekl, že jim Moskva slíbila financování a vojenskou podporu. Letos bylo potvrzeno, že četní ruští soukromí bezpečnostní kontraktoři už v Libyi jsou a poskytují služby Haftarovým milicím. V úterý Moskva zprávy Reuters popřela a obvinila „určitá Západní mas-média“ z „šíření falešných informací z anonymních zdrojů,“ aby „Rusko očernila.“ 




Loading...