Navzdory slibům nezveřejňovat informaci o příčinách smrti stálého zástupce RF při OSN Vitalije Čurkina a zákonodárství USA oznámili úřady New Yorku médiím prostřednictvím anonymního zdroje, že ruský diplomat zemřel na srdeční záchvat. Oznámil to americké agentuře Associated Press představitel magistrátu, který sdělit své jméno z toho důvodu, že nemá právo hovořit na toto téma veřejně.


RIA Novosti nedostala zatím oficiální komentář ruské strany.

„Stálý zástupce Ruska při OSN, jehož zdravotní stav se prudce zhoršil v minulém měsíci, zemřel na srdeční záchvat, žádná podezření z kriminálu nejsou", podotýká se ve zprávě agentury, která se odvolává na slova nejmenovaného vysoce postaveného představitele newyorského magistrátu.

Kancelář soudního lékaře New Yorku v pátek oficiálně oznámila, že nebude zveřejňovat příčiny smrti stálého zástupce Ruska při OSN „s cílem dodržení mezinárodního práva a protokolu". Odpovídá to také americkému zákonodárství. Na stálém zastupitelství Ruska při OSN zdůraznili, že toto rozhodnutí odpovídá zásadám diplomatické imunity.

Stálý zástupce RF při OSN Vitalij Čurkin náhle zemřel v New Yorku 20. února, den před svými 65. narozeninami. Funkci stálého zástupce vykonával od 8. dubna 2006.

Zdroj: snews.com

Loading…