Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na základě průběžných výsledků plánované mimořádné mikrobiologické kontroly varuje spotřebitele před dvěma šaržemi nebezpečného kuřecího masa. (Foto: SZPI)

Laboratorní rozbor u nich potvrdil přítomnost bakterií rodu Salmonella Infantis, které jsou původcem onemocnění salmonelóza. Jedná se o následující výrobky:

  • TESCO – KUŘECÍ PRSNÍ ŘÍZEK, čerstvé, třída jakosti A, datum použitelnosti: 12.10.2023, označení šarže: 23404102, chov a porážka: Ukrajina, výrobce: WE Trade s.r.o., Hlavná 1088, 925 03 Horné Saliby, Slovensko. Inspektoři SZPI vzorek odebrali v provozovně Tesco Stores ČR a.s., Willsonova 420, Soběslav 39201.
  • TESCO KUŘECÍ PRSNÍ ŘÍZEK, čerstvé, třída jakosti A, datum použitelnosti: 28.9.2023, označení šarže: 23384102, chov a porážka: Ukrajina, výrobce: WE Trade s.r.o., Hlavná 1088, 925 03 Horné Saliby, Slovensko. Inspektoři SZPI vzorek odebrali v provozovně Tesco Stores ČR a.s., Bělohorská 4492/161, Brno 636 00.

Vzhledem ke skutečnosti, že předmětné výrobky byly označeny údajem „Spotřebujte do: 12.10.2023“, resp. „Spotřebujte do: 28.9.2023“, v tržní síti se již nenachází. SZPI však důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít výrobky doma v zamrazeném stavu, aby je nekonzumovali. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv.

Notifikaci o zjištění nevyhovujících potravin SZPI vložila do evropského systému rychlého varování pro potraviny (RASFF).

S kontrolovanou osobou Potravinářská inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Zdroj: szpi.gov.cz