Představený jednoho z největších buddhistických klášterů v Číně byl obviněn ze sexuálního obtěžování a znásilnění mnišek. Píše o tom The Guardian.

Dvě mnišky z pekingského kláštera Longquan zaslaly stížnost místním úřadům, ve které napsaly, že představený Shi Xuecheng obtěžoval několik mnišek a „kontroloval jejich rozum", aby je donutil k pohlavnímu styku.

Rovněž sdělily, že master Xuecheng ji posílal nepřístojné zprávy. Obtěžování označoval za součást studia buddhistické doktríny.

Ženy zahájily vlastní vyšetřování poté, co se na ně obrátila o pomoc jedna z mnišek. Když přišla do kláštera v prosinci 2017, posílal jí představený sexuální zprávy. Mnišky vyšetřovatelky se obrátily na ministerstvo veřejné bezpečnosti, aby se přesvědčily, že tyto zprávy odesílal skutečně Xuecheng.

V klášteru ale všechna obvinění popřeli a prohlásili, že důkazy viny představeného neexistují. A také požádali úřady o vyšetření stížnosti. Kopii žádosti zveřejnil Shi Xuecheng na svém účtu na Weibo. Komentáře odmítl, avšak byl podroben výslechu zástupci místních úřadů, po čemž byl propuštěn.

Master Shi Xuecheng je členem Stálého výboru Lidové politické konzultační rady ČLR a také předsedou čínské Buddhistické asociace. Její mluvčí podle novin prohlásil, že o těchto obviněních na adresu představeného slyší poprvé.

Zdroj:  theguardian.com