Americký podnikatel Elon Musk, který řídí hi tech společnosti SpaceX a Tesla, poslal svého thajského inženýra k místu záchrany dětí zablokovaných v jeskyni v Thajsku, a další tři zahraniční inženýři tam dorazí v neděli ráno, oznámily noviny The Nation s odvoláním na mluvčí thajského MZV.

Představitelé Elona Muska nabídli dříve thajským úřadům pomoc v záchraně dětí zablokovaných v jeskyni. Jak oznámil mluvčí podnikatele, v záchranné operaci mohou být použity navigační zařízení společnosti Space Exploration Technologies, technologie odčerpávání vody společnosti Boring Co., anebo výkonné akumulátory Tesla Powerwalls.

„Americký podnikatel a technický expert Elon Musk poslal svého thajského inženýra, aby prozkoumal způsoby záchrany 12 fotbalistů a jejich trenéra ze zatopené jeskyně," uvádějí noviny generální ředitelky informačního oddělení thajského MZV.

Mluvčí dodala, že později se připojí k thajskému inženýrovi další tři zahraniční inženýři z Muskových společností Tesla, SpaceX a Boring. Inženýři přiletí do Thajska v sobotu večer, a v neděli ráno se vydají k místu záchranné operace, aby „prozkoumali možnost proražení tunelu pro evakuaci zablokovaných dětí".

Dvanáct chlapců z místního mládežnického fotbalového týmu a jejich trenér zmizeli 23. června. Vstoupili do sedmikilometrové jeskyně Tcham Luang a byli odříznuti od východu z jeskyně nenadálými záplavami. Pátrání po nich trvalo 10 dní. Chlapci a jejich trenér byli nalezeni v jeskyni živí, ale zesláblí hladem. Teď je mají záchranáři z jeskyně dostat.

V nejbližších dnech začne operace pro jejich evakuaci. Záchranáři dávají přednost variantě, kdy mají být chlapci vyvedeni ze zatopené jeskyně v lehké potápěčské výstroji. Hlavními překážkami budou úzké zatopené úseky na pětikilometrové cestě k východu z jeskyně. Chlapci, kteří neumějí plavat, je budou muset překonat v lehké potápěčské výstroji. Odčerpávání vody z jeskyně probíhá nepřetržitě 24 hodin denně, nedaří se však zatím udělat cestu evakuace chlapců zcela bezpečnou. Plavci thajského vojenského námořnictva dopravují do dalekých komor jeskyně kyslíkové bomby pro zachování potřebného obsahu kyslíku ve vzduchu jeskyně.

Zdroj:  news.sky.com