Slovenská média oznámila, že Úřad veřejného zdravotnictví (ÚVZ SR) varuje občany před nebezpečnými vlhčenými utěrkami, mýdlem a také make-upem.

„Je možné, že uvedené výrobky se vyskytují i v České republice," upozornil hlavní hygienik Slovenské republiky Ján Mikas. Do rychlého výstražného systému Rapex výrobky nahlásily kontrolní orgány v Česku a v Litvě.

Prvním potenciálně nebezpečným výrobkem jsou vlhčené utěrky a názvem Wet Towel — Islak Havlu, Chamomile značky Ela kosmetik. Výrobcem je Eka kosmetik z tureckého Istanbulu. Na obalu je napsáno pH 5,5, bez alkoholu a parabenů, v balení je 100 kusů.

Mezi složkami je uvedena směs konzervačních látek methylisothiazolinone a methylchloroisothiazolinone, což je v rozporu se seznamem konzervačních látek povolených v kosmetických prostředcích. Směs je povolena pouze v těch výrobcích, které se oplachují, přičemž výrobek může způsobit alergickou reakci u citlivých osob.

Obsahují azbest

Nebezpečným výrobkem je podle ÚVZ SR také mýdlo s názvem Love me Bath soap značky BadeFee pocházející z Německa. Mýdlo váží 80 gramů, tvar a vůni čokolády oranžové barvy. Zabalené je v plastovém sáčku a kartonovém obalu.

„Kosmetický výrobek připomínající potravinu není bezpečný, protože má formu, vůni, barvu, vzhled, obal, označení, objem nebo rozměry, které mohou způsobit, že spotřebitelé, zejména děti, si ho zamění s potravinou a v důsledku toho jej mohou vkládat do úst, cucat nebo polykat, což by mohlo být nebezpečné a zapříčinit například dušení, otravu nebo perforaci či zablokování zažívacího ústrojí," vysvětlil hlavní hygienik.

Posledním potenciálně nebezpečným výrobkem je makeup s názvem claire 's makeup set značky claire' s z Číny. Jde o kosmetickou soupravu složenou ze tří částí ve tvaru srdce fialové barvy. Sada obsahuje barvy na oči, rtěnky, pudr, řasenku a jiné. Zde byla zjištěna vlákna azbestu, což je v rozporu se seznamem látek, které nesmějí být složkami kosmetických výrobků.