Několik hodin poté, co ve čtvrtek americký prezident Donald Trump podepsal nařízení o uvalení cel na čínské zboží v hodnotě 50 miliard dolarů, čínský ministr zahraničí Wang I prohlásil, že odveta je připravená.

Prohlášení čínského ministra zahraničí přišlo po schůzce s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem, který byl v Pekingu, aby informoval čínské představitele o summitu s Kim Čong-unem.

Wang I uvedl, že Čína a Spojené státy mají na výběr mezi vzájemně výhodnou spoluprací a konfrontací, která uškodí oběma stranám.

„Čína chce jít první cestou," uvedl Wang na tiskové konferenci po jednání s Pompeem.

„Doufáme, že Spojené státy mohou rovněž učinit stejnou moudrou volbu. Samozřejmě jsme se připravili na to, abychom mohli reagovat na druhou volbu," upozornil čínský ministr.

Mezitím výzkumný pracovník Čínské akademie mezinárodního obchodu a hospodářské spolupráce, která je součástí čínského ministerstva obchodu, Mei Xinyu očekává, že Čína zavede odvetná cla proti Spojeným státům okamžitě.

Dnes má americký prezident své rozhodnutí o uvalení cel oznámit oficiálně.

„Trump již nevěří, že čínský vliv na Severní Koreu je dostatečný důvod, aby ulehčil obchodním vyjednáváním, neboť teď otevřel přímý komunikační kanál s (Pchjongjangem)," cituje agentura Reuters člena americké administrativy.

Zdroj:  bloomberg.com