Rus Oleg Pulatov, obviněný z havárie malajského Boeingu (linka MH17) na východní Ukrajině v roce 2014, uvedl, že během leteckého neštěstí slyšel zvuk typický pro odpálení protiletadlového raketového systému Strela-10. (Foto: Youtube)

V Nizozemsku bylo v úterý obnoveno soudní řízení. Během soudního jednání Pulatovova obhajoba ukázala dvě videonahrávky, na nichž Pulatov odpovídá na otázky advokátů. Materiály byly vytvořeny v únoru a říjnu 2020.

Pulatov uvedl, že 17. července 2014 – v den katastrofy MH17 – byl na různých místech – ve Sněžném, v Marinovce, v Saurovce, v Taranech a v Doněcku.

„Bylo mnoho schůzek, konference, poté byly vydány pokyny a jejich provedení bylo kontrolováno podle kontaktní linie. <…> Poté dorazily tanky jako posila, musel jsem se jim věnovat,“ vysvětlil Rus.

Odpoledne doprovázel tankovou kolonu do oblasti Saurovky, odtud byly tanky přemístěny ve směru Stěpanovky a ukryty pod stromy.

„Bylo to přibližně v 16:20–16:30. Poté, co jsem vydal určité pokyny na KNP (velitelské a pozorovací stanoviště) a obdržel potřebné informace, zamířil jsem zpět k tankové jednotce, kterou jsem převáděl na nové stanoviště. Právě v této chvíli, když jsem byl v autě a vyjel, uslyšel jsem něco podobného jako Strelu-10, byl to konkrétní šelest,“ dodal Pulatov.

Podle něj v okamžiku, kdy vyskočil z vozu, aby upřesnil informace o důvodech startu, přišla z KNP informace o leteckém neštěstí v oblasti za Torezem.

Zároveň tvrdí, že tento zvuk se nepodobal hluku charakteristickému při odpálení raketového systému protivzdušné obrany Buk.

„Ne, odpálení rakety Strela-10 se liší jak hlukem, zanechané stopě, tak zvukem doprovázejícím start. Pro srovnání, je to například jako při střelbě z paintballu nebo kulometu, to je velmi velký rozdíl,“ vysvětlil obviněný.

Pulatov řekl, že zvuk startu Strely-10 byl slyšet ve vzdálenosti asi 300 metrů od něho nebo asi dva kilometry severozápadně od Marinovky.