Nedaleko od Zajukova v Baksanské soutěsce byl po sesuvu půdy otevřen vstup do podivných průchodů uvnitř pohoří Chara Chora. Proč se tento objev stal senzačním? Protože to nebyl obyčejný vstup. Před geology se otevřel důl asi 100 metrů hluboký s téměř dokonale hladkými stěnami.

Věra Davidenková, zástupce geologicky-průzkumné expedice Kabardska-Balkarska, se však domnívá, že se jedná o přirozenou geologickou formu. Obrovské množství emisí z niter země během chlazení bylo rozděleno na bloky, takže je to masiv z pěnovce.

Ale přesto mnoho domácích i zahraničních geologů je nakloněno k verzi umělého původu tohoto komplexu. Na podporu této verze byly nalezeny stopy roztoku ve švech mezi bloky a také pro pěnovec nejsou charakteristické žádné šikmé praskliny.

Je na Kavkaze skutečně pyramida? Mimochodem, není pro nikoho tajemství, že tady existují starověké struktury dolmene. Jsou v různých částech Kavkazu a mohou se lišit tvarem, ale všichni mají podobný rys, jsou v místě prasklin a jejich díry jsou nasměrovány na určitou horu.

Je možné, že labyrinty Chara Chory a dolmene jsou stavby starověkých inženýrů jedné doby, jejichž cíl pro nás zůstane navždy tajemstvím.