Vědec, který předpověděl rozpad SSSR, varoval před bezprostředním rozpadem Spojených států na 50 států. (Foto: Pixabay)

Do konce roku 2020 se Spojené státy americké rozpadnou na několik na sobě nezávislých států. Uvedl to norský profesor Johan Galtung, který je známý svou přesnou předpovědí o rozpadu SSSR. Podle televize „Cargrad“ je vědec přesvědčen, že politické procesy probíhající ve Spojených státech na pozadí prezidentských voleb a zahraniční politika Washingtonu způsobí degradaci státnosti a další rozpad země.

Johan Galtung původně předpokládal, že USA by mohly skončit v roce 2025. V roce 2000 analyzoval politickou situaci v zemi i chování Washingtonu na mezinárodní scéně a dospěl k závěru, že zemi čeká smutný konec. Vědec však nedávno změnil svou prognózu a poznamenal, že události posledních let ukazují, že Spojené státy se již v roce 2020 rozdělí na několik složek.

Podle Johana Galtunga byl kolaps Spojených států předurčen neshodami s Evropou a Asií, vývozem produkce mimo zemi a použitím ekonomických sankcí k vydírání dalších států. Vědec nazývá jedinou sílu Ameriky kulturou, kterou úřady používaly k prosazení svého pohledu na jiné země.

Profesor věří, že zhroucení Spojených států bylo nevyhnutelné, ale události posledních let tento proces urychlily. A nejde jen o prezidentství Donalda Trumpa. Podle Johana Galtunga bodem bez návratu byla invaze do Iráku pod vymyšlenou záminkou, která vedla k zdlouhavé válce na Středním východě.

Ještě větší agresivita pouze urychluje vývoj a rozuzlení negativního scénáře, vysvětluje vědec.

Proč se předpověď posunula do roku 2020? Faktem je, že se spojilo několik faktorů najednou. Za prvé neschopnost amerických orgánů vyrovnat se s virem a za druhé výskyt velkého počtu obětí ekonomického systému. Ve spojení se skutečností, že žádný z kandidátů není připraven přiznat porážku v nadcházejících volbách, to výrazně oslabuje postavení státu.

Zdroj: pz.cz