Ministr zahraničí USA Rex Tillerson vyzval Kongres, aby povolil administrativě používat proti teroristům sílu bez uvedení zeměpisných hranic jejího použití. Podle jeho názoru nemá být nové povolení používat vojenskou sílu omezeno zeměpisným rámcem. …


„Stejně jako v případě nyní platného povolení, bude muset administrativa mít povolení používat vojenskou sílu proti nepříteli, který nerespektuje hranice a neomezuje jimi své akce", řekl v jednání senátu.

Zároveň vystupuje administrativa podle jeho slov proti zrušení nyní platných povolení vydaných po teroristických útocích z 11. září a před válkou v Iráku v roce 2002.

Stejný názor vyslovil také ministr obrany James Mattis.

Prezidenti USA se obracejí periodicky na Kongres pro povolení použít vojenskou sílu, často se ale bez tohoto povolení obejdou. Kromě toho se utvořila praxe širokého výkladu podobných povolení — třeba boj s teroristickou skupinou Islámský stát se vede na základě povolení vojenských akcí pro Al Káidě a irácké vládě v čele s tehdejším prezidentem Saddámem Husajnem.

Poté, co vstoupili do síně Tillerson a Mattis, začala skupina lidí vykřikovat „zastavte válku, která nebere konce". Neupřesnili, o jakou válku jde, ale měli pravděpodobně na mysli situaci v Afghánistánu.

Zdroj:  snews.com