Španělští lékaři stanovili optimální každodenní porci kávy, která je schopná odvrátit předčasnou smrt. Uvádí to The Telegraph. Čtyři šálky kávy vypité každý den snižují o 64 procent riziko předčasné smrti, tři šálky — o 30 procent a dva — o 22 procent ve srovnání s těmi, kteří kávu nepijí vůbec nebo velmi zřídka.


Celkem sledovali specialisté kolem 20 tisíc lidí. Zdravotní stav každého z nich byl sledován v průměru po dobu deseti let. Důvod efektivity nápoje pro snížení rizika předčasné smrti vědci vidí v antioxidantech, konkrétně v polyfenolech, nacházejících se v kávě.

V červenci podobný výzkum předložili američtí vědci. Odborníci zjistili, že každodenní pití jednoho šálku kávy snižuje v průměru o 12 procent riziko smrti z jakéhokoliv důvodu, tří šálků — o 18 procent. Výběr tvořil přibližně 190 tisíc lidí.