Německý konzervativní politik Michael Kretschmer požaduje omluvu všem východním Němcům za hluboce závadnou studii o krajně pravicovém extremismu, v níž se tvrdí, že Východní Němci mají zvláště velký sklon být krajními pravičáky, a která daňové poplatníky stála přes 100 000 euro. Tato studie zveřejněná před dvěma měsíci se stala terčem tvrdé kritiky ze všech stran, když se ukázalo, že metodologie této studie byla silně zaujatá a hluboce vadná.


Tuto studii uvedla do veřejné debaty komisařka spolkové vlády pro východoněmecké spolkové země Iris Gleicke ze sociální demokracie (SPD), která se teď od této studie distancuje, hlásí Die Welt.

Studie je napadána i kvůli faktu, že těch 40 lidí, které autoři pro tuto studii zpovídali, byli buď levicoví politici, levicoví aktivisté nebo levicoví akademici. Autoři si rovněž pro interview vybrali příslušníky veřejnosti ve městech Freital a Hidenau v Sasku a Erfurtu v Duryňsku, protože všechna tahle města v poslední době dělala novinové titulky kvůli anti-imigračním akcím.

Tito výzkumníci tedy těchto informací použili k tvrzení, že východní Němci obecně mají daleko větší sklon ke krajně pravicově extremistickým postojům.

Příslušníci hnutí PEGIDA často německými médii prohlašovaní za „krajní pravici“ během demonstrace ve východoněmeckých Drážďanech 16. listopadu 2015. Foto: ROBERT MICHAEL/AFP/Getty Images.

Generální tajemník německé Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkel v Sasku Michael Kretschmer řekl, že tato studie napáchala na reputaci východoněmeckých států „těžkou škodu“.

„Paní Gleicke se východním Němcům musí za tuto studii omluvit,“ řekl Kretschmer s dodatkem, že na té studii každý vidí, že „není poctivá.“