V oblasti vývoje a výroby vysoce technologických zbraní je Rusko světovou špičkou. Novým důkazem je námořní verze proslulého pozemního protiletadlového systému krátkého dosahu Pancir (česky Pancíř). Námořní verze raketového a kanonového systému Pancir ME byla vytvořena ve Šipunovové konstrukční kanceláři jemné mechaniky. Veřejnost ho mohla poprvé spatřit na Mezinárodním veletrhu vojenského námořnictva v Petrohradu na konci června. Systém zapůsobil jak na odborníky, tak i na návštěvníky veletrhu.


Pancir-ME, který připomíná válečného robota ze sci-fi filmu, budí respekt už jenom svým vzhledem, ale v první řadě samozřejmě svými vojenskými schopnostmi.

Charakteristiky raketové výzbroje a nejnovější optoelektronický integrovaný systém řízení činí tuto zbraň velmi efektivním obranným prostředkem. Pancir-ME dokáže spolehlivě zajistit obranu lodi v okruhu 20 kilometrů a do výšky 15 kilometrů ode všech útočných systémů současnosti: od raket s plochou dráhou letu, nadzvukových protilodních střel, leteckých pum a od bezpilotních letounů.

Jeho rakety likvidují cíle pomocí výbušné tyčové hlavice, která vymete shluk kovových fragmentů. Dvojice šestihlavňových kanónů ráže 30 mm s rychlostí palby až 5000 ran za minutu znatelně rozšiřuje bojové schopnosti Panciru. Systém řízení palby je založen na sfázované anténní soustavě (radary sledují jak cíle, tak i vlastní rakety).

Když přijde rozkaz k likvidaci cíle, bojový systém reaguje automaticky během 2 až 3 sekund. Systém umí navádět až čtyři rakety najednou v sektoru 90 stupňů. Pancir ME prakticky nemá slepé zóny a je vybaven třemi radary: optickým, radarem včasného varování (do vzdálenosti 50 km) a radarem doprovázejícím cíl. Systém dokáže rozeznat detaily letících objektů (dokonce i padáky výsadkářů).

Univerzální a dostatečný

Pancir ME byl vytvořen v konstrukční kanceláře jemné mechaniky v Tule, ale s hlavním konstruktérem Jurijem Savenkovem jsme mluvili v Petrohradu, kde námořní systém byl jednou z nejnápadnějších novinek veletrhu vojenského námořnictva.

Jurij Savenkov zasvětil protivzdušné obraně celý svůj život, proto o svém výtvoru mluvil podrobně a se zaujetím: „Zrod mořského systému Pancir vyžadovala doba. Poslední roky schopnosti cílů protiletadlové obrany se zvyšují, zatímco jejich viditelnost klesá. Naše koncepce umožňuje likvidovat protilodní střely a bránit loď prakticky až do její paluby. Vše je upraveno s ohledem na zmenšující se čas k reakci. Rakety nejsou umístěny v trupu lodi, ale nahoře, kde jsou v neustálé bojové pohotovosti. Pokud nepřítel zahájí vzdušný útok, tak proti cílům budou vypáleny rakety (a rakety máme velmi silné) ve dvacetikilometrové vzdálenosti. Pak nastupují kanóny, které zničí to, co doletí blíže. V případě, že se bude jednat o pětisetkilogramovou leteckou pumu, tak je lepší použít pouze kanóny. Systém Pancir ME je natolik univerzální, že ho lze umístit jak na letadlových lodích, tak i na malých plavidlech o výtlaku od 500 tun. Malé lodě si vystačí s protiletadlovým systémem krátkého dosahu. V případě námořní skupiny bojových lodí je systém integrován do kolektivní protivzdušné obrany."