Washington vyjádřil Moskvě protest v souvislosti s rozhodnutím ruské strany reagovat na nové americké sankce, uvádí list The Washington Post. „Jsme velmi zklamaní a vyjadřujeme protest," cituje list slova mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertové. Podle ní americký ministr zahraničí Rex Tillerson a americký velvyslanec v Rusku John Tefft již Moskvu s postojem Washingtonu obeznámili.


Dříve se uvádělo, že Moskva nařídila Washingtonu snížit počet diplomatů v Rusku na 455 lidí (stejný počet ruských diplomatů působí v USA) a uzavřela přístup k rekreační vile amerického velvyslanectví v lesoparku Serebrjanyj Bor a ke skladovacímu prostoru na Dorožné ulici v Moskvě. Omezující opatření vůči diplomatickému majetku začnou platit od 1. srpna.

Toto rozhodnutí bylo přijato poté, co americký Kongres schválil nové protiruské sankce. Může se jednat o nejrozsáhlejší omezující opatření proti Rusku od začátku roku 2014. Zákon se hlavně týká ruského energetického sektoru. Konečnou verzi návrhu zákona musí podepsat prezident.

Reakce Putina

Ruský prezident Vladimir Putin se vyjádřil k rozhodnutí amerického Kongresu přijmout nové sankce proti Rusku.

Podle něj je Moskva velmi trpělivá vůči rozhodování Spojených států, ale tato trpělivost by brzy mohla skončit.

„V určitém momentě budeme muset odpovědět. Je nemožné neustále snášet hrubost ve vztahu k naší zemi. Jaká bude odpověď, závisí na konečné podobě dokumentu, který je nyní projednáván v (americkém) senátu …,“ cituje ruského vůdce televize ren.tv.