Americký prezident Donald Trump se rozhodl ukončit několik let trvající tajný program Ústřední zpravodajské služby (CIA), jehož cílem je vyzbrojování a výcvik umírněných vzbouřenců bojujících proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Informovala o tom dnes agentura AP. Co je Gatesovi do Evropy? Podle všeho multimiliardáře, který se v posledních letech věnuje převážně humanitárním otázkám, děsí právě humanitární otázka, tedy civilizační charakter budoucí Evropy v případě, že tam bude pokračovat výměna obyvatelstva bez asimilace nebo alespoň zřetelné integrace příchozích.


Informaci o zrušení programu přinesl ve středu deník Washington Post. Nejmenovaní představitelé Trumpovo administrativy pro deník uvedli, že prezidentovo rozhodnutí ukončit program na podporu syrských vzbouřenců souvisí s úsilím Washingtonu o hledání řešení syrského konfliktu ve spolupráci s Ruskem, které je Asadovo hlavním spojencem.

Program na podporu umírněných syrských vzbouřenců, který v roce 2013 spustila administrativa tehdejšího amerického prezidenta Baracka Obamy, byl hlavní součástí úsilí donutit Asada, aby se vzdal moci. O užitečnosti programu však začali pochybovat i jeho zastánci poté, co do syrského konfliktu vstoupilo koncem září 2015 Rusko, které americkou angažovanost v této oblasti vnímá jako zasahování do svých zájmů.

Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová odmítla zprávu o prezidentově rozhodnutí ukončit program CIA komentovat a uvedla, že neví, zda bylo předmětem některého ze dvou setkání mezi Trumpem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem, které se začátkem měsíce uskutečnily v rámci summitu G20 v německém Hamburku.