Lékař z holandské kliniky asistované reprodukce použil k oplodnění vajíček desítek pacientek své vlastní sperma namísto vybraných dárců a stal se otcem nejméně 19 dětí. Potvrdili to testy DNA, informoval v úterý večer v prohlášení institut pro zjišťování otcovství Fiom. Jan Karbaat, který zemřel v dubnu tohoto roku ve věku 89 let, šéfoval v letech 1980-2009 své vlastní klinice asistované reprodukce.


V 80. a 90. letech patřila mezi největší spermabanky v Nizozemsku. Kliniku uzavřel v roce 2009, kdy matky a jejich děti začali mít podezření, že používal vlastní spermie. On sám v rozhovorech údajně přiznal, že zplodil asi 60 dětí. V záznamech kliniky zřejmě falšoval údaje a porušil povolený maximální počet šesti dětí na jednoho dárce spermií.

Fiom požádal o testy otcovství nedávno 23 lidí. Institut porovnával jejich DNA s jedním z oficiálních dětí lékaře, protože on sám za svého života na testy otcovství nepřistoupil a jeho vdova později odmítla všechny žádosti o poskytnutí předmětů, jako například jeho kartáček na zuby či holicí strojek, ze kterých by se DNA dala získat.

„Je základním právem člověka vědět, odkud pochází,“ řekl před soudem v Rotterdamu právní zástupce dětí. „Je to otázka vlastní identity, pomáhá to při formování osobnosti,“ dodal. Zmínil, že jeden z jeho klientů má hnědé oči, přestože dárce spermií měl být modrooký, a další muž zase fyzickou stavbou těla připomíná zesnulého lékaře.

Testy 23 lidí porovnávající jejich DNA s jedním z jeho oficiálně uznaných dětí, potvrdili Karbaatovo otcovství v 19 případech, dodal institut Fiom. Soud nyní 2. června rozhodne, zda Karbaatova vdova musí vydat jeho kartáček na zuby a holicí strojek na další analýzy, informovala tisková agentura DPA.

Zdroj: news.com.au

Loading…