Sanjiv Rai říká, že jeho zjištění naznačují, že Demokraté by neměli propadat sebeuspokojení.  Newyorský byznysman se slabostí pro televizní celebrity by se náhle mohl sám stát objektem zamilovanosti umělé inteligence vyvinuté v Indii. Průzkumy a simulace, do kterých patřily dovednosti a vnitřní vhledy do lidských bytostí, sice naznačují, že Donald Trump by mohl směřovat k poněkud tvrdému konci. Ale systém umělé inteligence (AI) vyvinutý v Bombaji, který už správně předpověděl poslední tři americké prezidentské volby, staví v bitvě o klíče od Bílého domu republikánského kandidáta před jeho rivalku Hillary Clinton.


MogIA vyvinutý Sanjivem Raiem, zakladatelem indického startupu Genic.ai posbíral 20 milionů datových vstupů z veřejných platforem jako Google, Facebook a Twitter a tyto informace analyzoval, aby vytvořil předpovědi, hlásí SNBC.

Picture: (Robyn Beck/AFP/Getty Images)

Tento AI systém byl vytvořen v roce 2004 a už správně předpověděl výsledky Demokratických i Republikánských primárek.

Tento televizní kanál říká, že do posledních strojních výpočtů byla vzata v úvahu data jako je zapojení do tweetů nebo videí z Facebook Live. A výsledek je takový, že pan Trump překonal v počtech těchto zapojení i vrchol Baracka Obamy v roce 2008, tj. v roce, kdy byl poprvé zvolen 25 procenty.

„Pokud by Trump prohrál, tak by to bylo poprvé za 12 let od počátku plného započítávání zapojení na internetu, kdy by se to odchýlili od tohoto datového trendu,“ řekl pan Rai.

Většina národních průzkumů klade paní Clintonovou a Demokraty daleko dopředu. Zprůměrované průzkumy posbírané dohromady RealClearPolitics  dávají paní Clintonové 5,2 % náskok. Ovšem pan Rai řekl, že jeho data ukázala, že Demokraté by neměli propadat sebeuspokojení.