Kandidát na prezidenta USA, republikán Donald Trump obvinil Obamu z toho, že byl jedním ze zakladatelů teroristické organizace Islámský stát (IS, v Rusku zakázaný), oznámil americký list New York Times. „Víte, prezidenta Obamy si váží z mnoha důvodů. Je zakladatelem IS. Islámský stát založil", prohlásil Trump ve svém vystoupení na Floridě.


A bývalou ministryni zahraničí Hillary Clintonovou, která bojuje o úřad prezidenta jako kandidátka Demokratické strany, označil miliardář za spoluzakladatelku.

Dříve už Donald Trump hovořil o tom, že to, že se objevil Islámský stát, bylo důsledkem „hloupé politiky" Hillary Clintonové, protože to byla právě ona, kdo dirigoval Obamu.

V USA pokračuje vlna vzájemného obviňování na pozadí prezidentských voleb, které se tu budou konat 8. listopadu. Obama například prohlásil, že Trump nemůže být prezidentem, protože nemá dokonce ani základní znalosti o kriticky důležitých otázkách!. Miliardářův štáb zase prohlásil, že těžká situace v zemi je důsledkem politiky Obamy a Clintonové: jeho obvinění se týkají zahraniční politiky a ekonomiky.