Donald Trump v sobotu vrátil úder těm kritikům, kteří vyslovují pochybnosti, zda by se jemu daly svěřit jaderné zbraně, tvrzením, že on by byl „tím posledním“, kdo by vůbec schválil jejich použití. „Věřte mi, že bych byl ten poslední, co by atomovky použil,“ řekl Trump při demonstraci ve Windham, N.H., „protože chápu, co to znamená. Je mi jasné, co by to obnášelo.“


Trumpovy komentáře přichází po zprávách z počátku tohoto týdne, v nichž se tento republikány nominovaný kandidát zahraničně politického poradce opakovaně ptal, proč nemohly USA použité svého jaderného arzenálu. S tímto tvrzením přišel moderátor MSNBC Joe Scarborough ve středečním pořadu „Morning Joe“.

Trumpova kampaň tuto zprávu popřela, když její mluvčí Hope Hicks tento týden řekla The Hill: „Není to žádná pravda.“

Ale toto tvrzení hrálo do karet Trumpovým kritikům tvrdícím, že není obeznámený se zahraničně politickými záležitostmi a nemá na to, aby mohl dohlížet nad národním jaderným arzenálem.

Trump rovněž v sobotu poukázal na dohodu Obamovy administrativy s Íránem, která omezuje sankce na tuto zemi výměnou za osekání jejího jaderného programu. Trump řekl, že ta učiní svět méně bezpečným.

„Když dělají takové kšefty jako dohodu s Íránem. Tak tím, co opravdu dělají, je, že umožňují, aby k něčemu jadernému došlo. Právě k tomu dojde. Oni dovolují, aby k tomu došlo.“

Zdroj:  thehill.com