Voliči v Německu, Francii, Švédsku a Finsku si myslí, že Británie by neměla dostat štědrou dohodu, až se bude snažit si vyjednat vztahy s Evropskou unií, ukazuje průzkum veřejného mínění publikovaný v pátek. Nejvíce jsou proti pomoci Británii Němci a Francouzi: 53 procent respondentů v obou zemích řeklo, že by Britové neměli očekávat žádné výhody, v porovnání s 27 procenty těch, co řekli, že EU by Británii měla nabídnout štědrou dohodu, uvedl průzkum firmy YouGov.


Dále téměř polovina voličů ve dvou těžkotonážních zemích EU řekla, že by podpořili dohodu o volném obchodu s Británií jedině, kdyby Británie souhlasila, aby občané EU nadále v této zemi mohli žít a pracovat.

Opozice vůči principu volného pohybu pracovníků EU byla jednou z hlavních kampaňových poselství těch, kdo chtěli, aby Británie tento blok opustila, což je rozhodnutí, které britští voliči v referendu 23. června podpořili.

Británie bude ještě muset svůj plán na odchod EU formálně oznámit, což bude krok, který spustí dvouleté období dokončení jejího odchodu.

Hlavní favorit na příštího britského ministerského předsedu, ministryně vnitra Therasa May, řekla, že chce s EU vést neformální rozhovory o rámci této dohody, než toto dvouleté odchodové období začne.

Z pěti kontinentálních zemí EU zahrnutých do průzkumu YouGov jedině voliči v Dánsku pro Británii upřednostňovali štědrou dohodu, uvedla průzkumová firma.

YouGov se mezi 30. červnem a 5. červencem dotazoval 2 045 lidí v Německu, 1 008 lidí ve Francii a asi 1 000 lidí v každé ze zemí Švédsko, Finsko a Dánsko.

Zdroj: breitbart.com